Учени от НАСА откриха живи микроорганизми в кристали на около 60 000 години

01:54, 21 фев 17 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от НАСА откриха живи микроорганизми затворени в кристали на около 60 000 години в мина в Мексико, съобщи АФП.

Странните микроорганизми са оцелели въпреки диетата си от сулфит, манган и меден оксид, казва Пенелъпи Бостън от института по астробиология на НАСА.

Това откритие има дълбок ефект върху разбирането ни за живота на микроорганизмите на нашата планета, каза тя на конференция на Американската асоциация за напредък на науката. Микроорганизмите са открити в мината Найка, в Мексико, където се добиват олово, цинк и сребро. Мината е известна с огромните си кристали, някои от които достигат 15м. Откритието все още не е публикувано, но според Пенелъпи Бостън, то дава основания да се смята, че живи организми могат да просъществуват при екстремни условия на други планети и луни в нашата Слънчева система. Тя казва, че в кристалите от мината Найка са открити около 100 различни вида микроорганизми – повечето от които, са бактерии.

Екстремните условия, при които тези микроби са оцелели, показват, че е възможно опасни извънземни организми случайно да стигнат до Земята, донесени от завърнал се космически кораб.

Астробиолози също се безпокоят за риска, който съществува, земни организми да замърсят други планети в хода на мисии до места като Марс. Червената планета вече е посетена от няколко американски сонди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама