Ахмети бил готов за правителство със Заев

20:21, 20 фев 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това е казал висш ръководител от партията на Али Ахмети Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ пред местната телевизия "Телма". В момента ръководството на ДСИ обсъжда отговорите на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев, които партията е изпратила до ДСИ, относно закона за използването на езиците. От ДСИ твърдят, че "няма съществени различия в позициите на двете формации по този въпрос". "Ние не търсим двуезичност върху цялата територия на страната, а само използването на албанския език там където над 20 на сто от населението е албанско", казват още от ДСИ.

Втората по големина албанска партия - Движението "Беса" категорично се противопоставя на участие в преговорите заедно с представители на ДСИ.

БГНЕС припомня, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски върна мандата за съставяне на нов кабинет на 28-ми януари след като не постигна споразумение с ДСИ относно искането за превърщането на албанския във втори официален език в страната.

След като Груевски върна мандата президентът Георге Иванов проведе консултации с парламентарно представените политически партии и съобщи, че ще върчи мандат на този, който му гарантира, че има подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент в Скопие.

Агенция БГНЕС припомня, че на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември 2016 г. ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама