Хърватия ще помага на Сърбия и Босна по пътя им към ЕС

16:12, 20 фев 17 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватия е готова да помага на своите съседи Сърбия и Босна и Херцеговина по пътя им към Европейския съюз. Това заяви в интервю за агенция ТАСС заместник-министърът на външните работи на страната Гордан Бакота, предаде БГНЕС.

„Смятаме, че сърбо-хърватските отношения са много важни, не само за двете страни, но и за стабилността на Югоизточна Европа, в това няма съмнение“, посочи той.

Дипломатът заяви също, че такова съдействие Загреб иска да окаже и на Босна и Херцеговина при спазване на териториалната цялост на страната и пълното равноправие на трите народи в нея.

На въпроса дали може да даде оценка на дипломатическите отношения между Загреб и Белград Бакота заяви, че „в Сърбия в момента е предизборен период и ние се опитваме да намалим напрежението в отношенията, не отговаряме на отделни заявления. Искаме да имаме и имаме канали за диалог с официален Белград“, каза той.

По-рано министърът на външните работи на Хърватия Давор Иво Щиер заяви, че страната му има интерес в това да развива отношенията си със Сърбия, но това е невъзможно да се осъществи с ръководителя на сръбската дипломация Ивица Дачич. По тази причина, по думите му, каналът за комуникация между двете държави се поддържа от премиерите Андрей Пленкович и Александър Вучич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама