Партията на Меркел е против отписване на гръцкия дълг

13:59, 20 фев 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономическия съвет на управляващата в Германия партия Християндемократически съюз (ХДС) е против отписване на части от дълга на Гърция. Това съобщава в. „Нойе Оснабрюкер“, позовавайки се на генералния секретар на съвета Волфганг Щайгер, според когото кредиторите дори трябва да обмислят сценарий за временно излизане на Атина от еврозоната.

По думите му „Гърция живее от един кредит до друг и до днешния ден не е изпълнила плана за съкращаване на разходите“. В тези условия отписване на дълга би било „съвършено погрешен сигнал“, каза той. Щайгер също така допълни, че в бъдеще Международният валутен фонд (МВФ) също трябва да остане част от спасителната програма на Гърция.

По-рано ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг заяви в интервю за в. „Билд“, че до края на действия на третия спасителен пакет (август 2018 г.) Гърция може да има нужда от по-малко пари от очакваното. По думите му има вероятност ЕСМ да предостави „значително по-малко стабилизационни кредити, отколкото съгласуваната сума от 86 млрд. евро“. Според Реглинг една от причините за това е подобряването на параметрите на гръцкия бюджет.

Днес в Брюксел днес ще се състои заседание на финансовите министри от еврозоната, на която ще бъде обсъдена изпълнението на условията по международната програма на Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама