47 превратаджии отиват днес на съд за покушение срещу Ердоган

13:42, 20 фев 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото ще се води в съд в югоизточния град Мугла и е единственото, в което самият президент е посочен като ищец. Това съобщиха от ТАСС.

Информационна агенция „Доган“ съобщава, че ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат по шест доживотни присъди.

Подсъдимите бяха откарани до съдебната сграда с конвой с охрана, заради събралата се тълпа пред сградата на съда. Хората отпред държаха плакати с надписи „Искаме смъртна присъда“ и „Играта свърши“.

По време на разследването срещу задържаните, сред които има и 37 души, които преди това са били военни, са открити връзки с други организатори на преврата и хора, които са помогнали за неговото осъществяване. По делото са взети и показанията на над 200 човека. Прокуратурата обвинява мъжете в редица тежки престъпления, сред които опит за покушение на президента, предумишлено убийство, нарушение на конституцията и ръководене на въоръжена терористична групировка, имайки се предвид мрежата от последователи на проповедника Фетула Гюлен.

Самият той е смятан от властите в Анкара като основен организатор на преврата и за него има издадена молба за екстрадиране от САЩ, където живее от 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама