Любимият политик на германците

19:22, 12 фев 17 25 Topnovini Автор: Topnovini
Днес Федералното събрание избра Франк-Валтер Щайнмайер за президент на страната. С какво е известен наследникът на Йоахим Гаук?

61-годишният Щайнмайер в продължение на два мандата беше външен министър на Германия в кабинетите на Ангела Меркал. Този пост наскоро пое неговият съпартиец от ГСДП, вицеканцлерът Зигмар Габриел. В своята почти 20-годишна политическа кариера обаче Щайнмаейер е заемал редица други важни постове. Бил е държавен секретар, председател на фракция, а и кандидат за канцлерския пост. Така че новият германски президент няма да е непозната фигура, нито пък ще е новак в политиката.

Известен по цял свят

Тъкмо напротив. Франк-Валтер Щайнмайер притежава много качества, нужни за президентския пост на Германия. Той се радва на добро име сред всички германски партии, а и в чужбина, има дипломатически опит и е доказвал, че може да запази самообладание по време на кризи. Резултатите от социологическите проучвания потвърждават високия имидж на Щайнмайер. Години наред той се нарежда на първо място в ранглистата на най-популярните политици. 76 процента от анкетираните през ноември 2016 г. бяха доволни от неговата работа.

Тази популярност със сигурност е изиграла важна роля и при избора му за президент. Редица наблюдатели отдавна усетиха амбициите на Щайнмайер за най-високия пост в страната. По време на многото си пътувания, той винаги се е държал на високо ниво. И винаги е търсил равновесие. Особено в украинския конфликт Щайнмайер си спечели уважение с неуморните си пътувания между Киев и Москва. Той спомогна за уталожването на конфликта, което се дължи и на внимателния подбор на думите. Толкова по-учудваща бе обаче неговата реакция по адрес на Доналд Тръмп в американската предизборна кампания, когото Щайнмайер  нарече "проповедник на омразата".

Възходът на Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер започва политическата си кариера при бившия канцлер Герхард Шрьодер. Той е шеф на неговата канцелария още по времето, когато Шрьодер е министър-председател в Долна Саксония. След победата на социалдемократите на изборите през 1998 година, Щайнмайер става държавен секретар, а по-късно и ръководител на канцлерската служба. През 2005 година той става външен министър в първата широка коалиция на канцлерката Ангела Меркел. Щайнмайер беше вицеканцлер, а през 2009 година - и кандидат на социалдемократите за канцлерския пост. Те обаче загубиха изборите, като тогава мнозина си обясниха загубата на Щайнмайер с липсата на близост с гражданите. През 2013 година Франк-Валтер Щайнмайер отново става външен министър. Редом с Ханс-Дитрих Геншер, той принадлежи към доминиращите фигури в германската външна политика от последните десетилетия.

Франк-Валтер Щайнмайер е роден на 5 януари 1956 година в Детмолд в провинция Северен Рейн-Вестфалия и е женен за съдийката по административно право Елке Бюденбендер, която е съдийка по административно право. Двамата имат една дъщеря. През 2010 година във фокуса на общественото внимание попадна не политикът, а човекът Щайнмайер. Тогава той беше председател на фракцията на социалдемократите и временно прекрати политическите си изяви, за да дари един бъбрек на тежко болната си съпруга. Тази постъпка му донесе високо признание и уважение сред германското общество. А във факта, че юристът Щайнмайер пише докторската си работа на тема "Бездомните хора", мнозина виждат добро предзнаменование за предстоящата му роля на върховен представител на държавата.