Тръмп замрази заплатите и новите назначения в администрацията

22:03, 23 яну 17 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ нареди да се замрази назначаването на нови служители във федералната администрация и спря повишаването на заплатите.

Изключение от заповедта за новите назначения се прави за служителите от сектор национална сигурност, военните, обществената безопасност и общественото здравеопазване.

Обещанието за тази мярка се съдържа в "Договора с американски избирател" - манифест на Тръмп преди изборите, в който той изброява какво ще направи в първите 100 дни, ако гласуват за него на 8 ноември. То е втората от 6 стъпки "за прочистване от корупцията и специалните интереси във Вашингтон".

"Вашингтон пост" съобщи в началото на месеца, че администрацията на Барак Обама е ускорила назначаването на нови служители преди Тръмп да положи клетва. Съгласно съдебно решение от 1981г. всички, които са били наети, но още не са тръгнали реално на работа до 20 януари, може да бъдат засегнати от днешната мярка на новия президент.

Проверка на ефективността на подобни действия обаче е показала, че замразяването на назначенията оказва малък ефект върху числеността на администрацията. За сметка на това се създава напрежение в агенциите и се обърква работата им, което в крайна сметка повишава разходите за функциониране на правителството, припомня изданието.

В петък веднага след встъпването в длъжност на Тръмп от Белия дом наредиха всички министерства и федерални агенции да спрат да издават нови регулации и да не прилагат онези, които са одобрени, но още не са публикувани в Държавен вестник. Това е обичайна практика на всяка нова администрация и обикновено действа до 60 дни след поемането на властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама