Турското външно министерство работи за среща на Ердоган с Тръмп

15:31, 22 яну 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че възнамерява подробно да обсъди с новия американски президент Доналд Тръмп близкоизточните проблеми, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той посочи това днес в Истанбул, преди да отпътува на обиколка в страни от Източна Африка.

Господин Тръмп прави различни изявления, ние ги следим. Близкият изток сега кипи и някои изказвания по този въпрос ни безпокоят. Ние сме за Близкия изток, за запазване на териториалната цялост. Тези теми трябва да се обсъдят, на преговори с Тръмп аз ще обсъдя тези теми от "а" до "я", отбеляза Ердоган. Той подчерта също, че Турция "е най-силната и определяща страна в Близкия изток", а "погрешните решения на тези, които нямат отношение към региона, не са в негов интерес".

Турският лидер посочи, че за момента ясни планове за преговори между него и Тръмп няма. Кога и къде ще се състои нашата среща още не е определено, министерството на външните работи продължава да се занимава с този въпрос, каза Ердоган.

По повод обиколката му в страни от Източна Африка, Ердоган съобщи, че ще посети Танзания, Мозамбик и Мадагаскар, където ще вземе участие в бизнес форуми и ще обсъди въпроси за откриване на турски дипломатически представителства в Африка. Голямо внимание по време на срещите му ще бъде отделено на забрана на дейността в тези африкански страни на структури на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, главно на образователни заведения. Това са редица организации, свързани с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама