Откриха нова снимка на Шопен в Полша

13:45, 22 яну 17 / Свят 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Швейцарският физик Ален Колер се е натъкнал на снимка от дагеротип, на която според експерти е запечатан ликът на полския пианист и композитор Фредерик Шопен. Новината разпространи Полският институт в Париж (Institut Polonais Paris).

Колер е страстен почитател и изследовател на творчеството и живота на Шопен. Швейцарският учен и Жил Бенсимон от Radio France Internationale, който също се вдъхновява от Шопен, са направили старателно проучване, преди да обявят мнението си за находката. Според двамата експерти най-вероятно става дума за репродукция на неизвестна досега снимка от дагеротип на прочутия поляк. Колер и Бенсимон са категорични, че тя е направена през 1847 г. в ателието на Луи-Огюст Бесон и е едва третият публично известен досега фотопортрет на композитора.

Бесон е автор и на една от другите две снимки, за които учените са потвърдили, че принадлежат на Фредерик Шопен. Кадърът е открит в личен архив на композитора, който се съхранява в Швейцария. Оригиналът от дагеротипа, както е и при първите две намерени снимки, най-вероятно е унищожен.

Това не е първата находка, свързана с Шопен, която прави Ален Колер – през февруари 2015-а, в един от провинциалните английски дворци, той открива пианото Pleyel No. 11265, на което прочутият музикант свири по време на последната си музикална обиколка през 1848 г.

Фредерик Шопен (1810-1849) е най-значимият представител в историята на музикалното изкуство на Полша и един от най-видните композитори и пианисти в света. Той е и основател на националната композиторска школа в своята родина.

Обявен за дете чудо, Шопен започва да свири и да създава музика още на невръстна възраст. Творбите му и досега са в репертоара на най-виртуозните солисти и авторитетни оркестри. Записите на неговите произведения са в каталозите на най-големите звукозаписни компании. От 1927-а насам във Варшава се провежда престижният Международен конкурс за пианисти, който носи името на Фредерик Шопен. През 1934 г. в полската столица е основан университет, също кръстен на него и превърнат по-късно в Общество „Шопен”, което издава записи и статии за неговото творчество.

На 1 март 2010 г., по повод 200-годишнината от рождението на композитора, във Варшава бе открит нов, съвременен музей – „Музей Фредерик Шопен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама