Един милион протестираха срещу Тръмп

11:53, 22 яну 17 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1 милион участници в повече от 600 протестни шествия срещу Доналд Тръмп, както в Съединените щати, така и в останалата част на света. Идеята на провелите се вчера "женски походи", е да се отправи категорично послание към новоизбрания президент, че правата на жените са човешки права. В шествията за "отворена и толерантна Америка", се включиха и редица знаменитости.

Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Вашингтон, Сиатъл, Оклахома и Маями - малка част от градовете, в които стотици хиляди излязоха, за да кажат "да" на толерантността и "не" на Доналд Тръмп. Солидарни с т.нар. "женски маршове", бяха и много мъже. Вместо очакваните 200 хиляди, в похода на жените в столицата се включиха около половин милион души. Стигна се и до затваряне на метростанции, заради прекалено многото желаещи да пътуват.

Редица знаменитости се включиха в шествията и отправиха силни послания.

Скарлет Йохансон, актриса: Господин президент, аз не гласувах за Вас. Въпреки това, уважавам това, че сте избран. Искам да мога да Ви подкрепям. Но първо, Вие трябва да подкрепите мен.

Майкъл Мур, режисьор: Тръмп пое властта. Не съм съгласен. Ето това е властта, тук са хората, които управляват, ние - мнозинството американци.

Поп-иконата Мадона не успя да скрие гнева си:Доброто може и да не спечели на изборите, но ще спечели накрая.

500 хиляди бяха протестиращите в Лос Анджелис, огромна тълпа скандираше и пред "Тръмп Тауър" в Манхатън, 150 хиляди излязоха по улиците на ветровития Чикаго. В митингите се включиха мюсюлмански лидери и активисти за правата на имигрантите и транссексуалните. Властите в Чикаго затвориха достъпа до парка, след като той се препълни, а организаторите отмениха планираното шествие в центъра на града, заради мащабите на множеството.

Лондон, Париж и Берлин пък бяха сред европейските столици, където също се проведоха женски походи, в знак на солидарност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама