Над 200 души са арестувани при протестите във Вашингтон

13:10, 21 яну 17 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 217 души са задържани и обвинени в нарушаване на обществения ред във Вашингтон при протестите срещу встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент. Леко ранени са шестима полицаи, съобщи полицията в окръг Колумбия, цитирана от АП и БТА.

Протестиращите изразиха недоволството си с хаотични сблъсъци с полицията. Властите използваха лютив спрей и шокови гранати при ожесточените стълкновения само на няколко пресечки от тържествения парад по случай встъпването в длъжност на новия президент.

Няколко демонстрации протекоха мирно край различни контролни пунктове близо до Капитолия.

“Властите във Вашингтон няма да търпят насилие от страна на участници в протестите срещу Доналд Тръмп. Уважаваме правота на хората да се ползват от Първата поправка (в конституцията на САЩ, гарантираща правото на свобода на словото), но няма да търпим насилие и разрушения", обяви кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър.

“Уважавам правото ви на мирен протест, но нанесените щети във Вашингтон са недопустими“, допълни тя.

В петък демонстранти, облечени в черни дрехи с качулки, чупиха прозорци на магазини и коли в центъра на Вашингтон и влязоха в сблъсък с полицията. Една лимузина бе подпалена, пише mediapool.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама