Барак Обама: Ще имаме президенти жена, евреин и индус

15:12, 19 яну 17 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако фундаменталните ценности на страната бъдат изложени на риск, няма да мълча, каза Барак Обама на последната си пресконференция като президент. Ще говоря на висок глас за проблеми като дискриминацията, правото на глас, свободата на печата или имиграцията, категоричен е президентът Обама, предаде Франс прес.

Обама ще бъде наследен на поста в петък от Доналд Тръмп.

В интересите на Съединените щати и на целия свят е да имаме конструктивни отношения с Русия, каза американският президент. Той отбеляза, че се е придържал към този подход през цялото време. В същото време изрази съжаление, че тази визия се е сблъскала с ескалация на антиамериканската реторика, след като Владимир Путин се е върнал в Кремъл през 2012 г. - нещо, което според Обама е направило отношенията между Вашингтон и Москва по-антагонистични и трудни.

Обама припомни, че Съединените щати са наложили санкции на Русия заради действията й в Украйна. Новото американско правителство на президента Тръмп не бива да забравя това, подчерта той. Обама увери, че санкциите ще бъдат отменени, ако Русия промени политиката си към Украйна. По думите му, налагането на санкции срещу Русия вследствие на нахлуването й в Украйна е било "добър пример за жизненоважната роля", която САЩ трябва да играят в насърчаването и налагането на основните права по света.

Обама посочи също, че призовава Тръмп да продължи да се опитва да убеди Русия да съкрати ядрените си оръжия. Обама припомни, че се е опитвал да договори по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали с президента руския президент, но Путин не бил склонен на това.

Президентът на САЩ каза, че статуквото в Близкия изток е опасно за Израел и лошо за региона. Възможността за решаване на конфликта на основата на съвместното съществуване на две държави може да си отива, заяви той и предупреди Тръмп за опасните последици от неговия план да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.  Обама изрази задоволство от започнатото при него нормализиране на отношенията на Съединените щати с Куба. Сложих край на специалния имиграционен режим за кубинците (т. нар. политика на "мокри крака, сухи крака", която даваше право на престой на стъпилите на американска земя кубинци и бе критикувана от комунистическия режим в Хавана като насърчаване на емиграцията от острова), тъй като той бе израз на стария начин на мислене, който вече е безсмислен, обясни той.

Президентът изрази увереност, че в бъдеще президенти на САЩ ще бъдат представители на различни раси, култури и вероизповедания, както и жени. "Ние ще имаме жена президент, ще имаме президент от латиноамерикански произход, ще имаме президент евреин, президент индус", изтъкна той. Обама каза, че не възнамерява да се кандидатира за каквато и да било изборна длъжност в обозрима перспектива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама