Само около 37% от гените на британците са британски, показва мащабен анализ

09:22, 19 яну 17 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напук на Брекзит и пословичното британско високомерие, по-малко от 37% от генома на днешните жители на Острова е местен англосаксонски. Останалата част от ДНК-кода на съвремените британци е смесица предимно от келтски, скандинавски, иберийски, западно- и южноевропейски гени, показва анализ на компанията за генетични изследвания AncestryDNA. Данните са от анонимните тестове за генетичен произход на над 2 милиона поданици на кралицата по света.

В рамките на Великобритания хората от Йоркшир, които са си направили генетичния тест, показали "най-чиста" англосаксонска кръв - около 41%. Сред жителите на Лондон пък е установено най-голямо разнообразие в генетичния код с произход от 17 различни района от общо 26 по света.

Средно около 21% от ДНК на изследваните британци е от келтски корени, 19% от западноевроепйските държави като Германия и Франция, и близо 10% от скандинавските страни. Хората в Уелс имат най-висока концентрация на гени от испански и португалски произход, а тези в Шотландия - финландски и руски. В Източна Англия по-често се срещат италианските и гръцките корени.

"В момент, в който идеята за британската идентичност е в центъра на вниманието на обществото, е интересно да осъзнаем чрез това изследване, че що се отнася до предците ни, не сме толкова чистокръвни, колкото си мислим", коментира говорителят на компанията - ангилчанинът Брад Арджънт. Разнообразието в генетичния код на хората от Острова е всъщност много лесно обяснимо - Великобритания винаги е била център за търговия и пътешествия на хора от целия свят, поясняват анализаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама