В Лондон пристигна първият товарен влак от Китай

16:28, 18 яну 17 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият влак от новата жп линия между Китай и Великобритания пристигна в сряда в Лондон след 12 000 километра пътуване. Постижението се смята за поредната крачка в усилията на Пекин да изгради търговски връзки през цяла Евразия.

Влакът пристигна в Баркинг в Източен Лондон след 18 дни пътуване от Иву - град в Източен Китай, където има големи складове за търговия на едро. Композицията прекоси Казахстан, Русия, Беларус, Полша, Германия, Белгия и Франция, след което премина по тунела под Ламанша, пише Дневник.

Ако товарът беше изпратен с кораб, плаването щеше да отнеме два пъти повече време.

На платформите имаше 68 броя 20-футови контейнера, пълни с дребни стоки, включително домакинско оборудване, дрехи, текстил, чанти и куфари.

Услугата е на компанията Yiwu Timex Industrial Investment, а Лондон става 15-ят европейски град с директна жп връзка с Китай от 2013г. насам. Това е част от голямата китайска държавна инициатива "Един пояс, един път", известна още като Новият път на коприната.

Премиерът Тереза Мей е коментирала, че отношенията с Китай остават "златни". Правителството ѝ се опитва да привлече в страната милиарди долари китайски инвестиции докато Лондон се подготвя да напусне единния пазар на Европейския съюз.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама