Мароко забрани производството и продажбата на бурки

12:43, 12 яну 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мароканските власти забраниха производството и продажбата на бурки - плътното ислямско покривало, което покрива изцяло тялото и главата, предаде агенция "Франс прес".

Министерството на вътрешните работи е разпратило циркулярно писмо до своите служители, отговарящи за търговията в градовете, в което им се нарежда от тази седмица да не разрешават повече производството и продажбата на бурки. Самото ведомство не направи изявление по темата.

В някои търговски квартали на Казабланка, икономическата столица на страната, служители на вътрешното министерство вече са информирали търговците за новото решение, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В град Тарудант пашата на града, който е високопоставен чиновник, е наредил на търговците, които произвеждат и продават бурки, да ликвидират запасите си до 48 часа и да прекратят всяка търговска дейност, включваща това облекло, показва документ, публикуван в социалните мрежи.

Същото се случило и в малкия град Уислан, където местният паша нарекъл бурката "афганистански никаб".

Взети са мерки и за забрана на вноса на бурки в кралството, съобщи пред сайта "Льо 360" високопоставен представител на вътрешното министерство.

Според марокански медии бурката е била забранена от съображения за сигурност, тъй като дрехата била използвана много пъти от престъпници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама