Британските работодателите може да плащат такса от 1000 паунда за наети чужди специалисти

11:34, 12 яну 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На работодателите във Великобритания може да им се наложи да плащат такса от 1000 паунда за всеки квалифициран служител, който наемат от Европейския съюз. Това предложение на правителството вече се обсъжда, като идеята е да бъде въведено след Брекзит, пише Дневник.

За таксата пръв заговори министърът по имиграционните въпроси във Великобритания Робърт Гудуил. Според него резултатите от референдума, на който британците решиха да напуснат Европейския съюз, са показали, че населението на Острова вижда отношението на работодателите, които наемат масово добри специалисти от чужбина, защото заплатите за тях са по-ниски спрямо тези за британците.

Според Гудуил във Великобритания има достатъчно квалифицирани работници, които са без работа заради чужденци. По думите му по този начин до 2020 г. безработицата сред местното население ще спадне с поне 3 милиона души.

Великобритания вече одобри такъв налог за чуждестранните работници от Европейската икономическа зона. Той влиза в сила от април.

"Това е нещо, което вече прилагаме за работници извън Европейския съюз. Ако работодателят иска да наеме индийски компютърен специалист, трябва да плаща по 1000 паунда за всяка година от договора му. Не виждам защо да не го приложим и за работници от Европейския съюз", заяви Гудуил.

Според него подобна такса ще стимулира британската икономика и местните работници, които се чувствали отхвърлени от системата заради идващите в страната чужденци, които заемат работните им места. Министърът обаче уточни, че Великобритания е готова да наема сезонни селскостопански работници от други страни с краткосрочни договори от 6 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама