Норвегия изключи FM радиото

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Норвегия стана първата държава в Европа, която оставя FM радиото в миналото. Това стана факт днес 11 януари 2017 г. в 11:11 часа местно време.

Жителите на една от областите в страната се нуждаят от цифрово DAB радио, за да продължат да слушат предаванията на почти всички радиостанции, включително и обществената NRK, информира bTV.

В рамките на годината цифровият преход в радио ефира на скандинавската страна трябва да приключи. Това обаче може да се превърне в проблем за 180 000 хора с различна степен на слепота и зрителни увреждания. Те разчитат главно на радиото за информация.

Gражданите с увреждания трудно да боравят с новите приемници, които имат дисплеи и много копчета. Към момента няма модели, които да обясняват чрез реч новите по-сложни функционалности. От медийния регулатор увериха, че ще търсят начин да направят преминаването към DAB по-лесно.

Като всяка нова система, цифровото радио има и други проблеми като по-слаб обхват на някои места, в които FM радиостанциите може да не са звучали твърде добре, но все пак са звучали.

Коментари