Прощалната реч на Обама

10:21, 11 яну 17 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години, предаде БГНЕС.

Обама благодари на всички, които са го подкрепили по време на двата му мандата начело на страната.

Демокрацията не изисква еднаквост“, заяви Обама. „Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото“.

Обама призова неговите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности и предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание.

„Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност“, подчерта Обама. „Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно“, отбеляза президентът. „Ние се издигаме и падаме като един“.

„Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била оспорвана. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългия път на Америка е определян от движение в права посока”, заяви Обама. „Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост”.

Той също така предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения.

Той говори още за расовия въпрос, който според него разделя Америка.

Като свои успехи Обама посочи създаването на работни места и възраждането на автомобилната индустрия.

При напускането на Белия дом той се радва на завидна популярност. Според проучване на Quinnipiac University публикувано часове преди речта му 55% от избирателите одобряват, срещу 39%, които не одобряват, действията му като президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама