Турция гласува промяна на Конституцята

Снимка: novosti.rs
Снимка: novosti.rs

Турският парламент гласува късно снощи Конституцията на страната да бъде променена. Предлаганите промени предвиждат по-голяма власт в ръцете на президента. Опозицията пък предупреждава за диктатура, съобщават националните турски медии.

Дебатът и промените в основния закон са подкрепени от 335 депутата от общо 480. Това са 8 гласа повече от необходимото за старт на дискусиите.

Основната промяна е преминаването към президентско управление и премахването на длъжността министър-председател. Предвиждат се също разширени правомощия на държавния глава, който маже да запазва партийната си принадлежност и да формира министерския кабинет. Промените ще дадат право на депутатите да инициират разследване срещу президента, ако искането получи подкрепата на повече от 50 на сто от членовете на Меджлиса. Предлага се също увеличаване броя на депутатите от 550 на 600 и намаляване на долния праг за кандидат депутати на 18 години. Преминаването към президентска система на управление ще влезе в сила през 2019 година, когато в страната ще са следващите избори за държавен глава.

Конкретните текстове ще бъдат обсъдени в следващите две седмици.

Коментари