„Макдоналдс” продава бизнеса си в Китай

12:32, 09 яну 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Веригата за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonald's) продава 80% от контролния си дял в китайския си бизнес на група инвеститори, начело с държавния конгломерат "Ситик" (Citic) в сделка за 2.1 млрд. долара, съобщaвa Асошиейтед прес, цитирани от dnevnik.bg.

Купувачът е консорциум от няколко компании, включващ в себе си Citic Limited, Citic Capital Holdings, Carlyle Group и „Макдоналдс“. Те ще имат контрол върху веригата за срок от 20 години.

Citic и Citic Capital ще имат 52% от компанията, Carlyle ще притежава 28%, а „Макдоналдс“ си запазва 20%, който включва над 2400 заведения в континенталната част на Китай и 240 в Хонконг. В заведенията на компанията в азиатската страна работят над 120 хил. души, а оценката им достига 2.1 млрд. долара.

Според условията на 20-годишното споразумение "Макдоналдс" ще получи пари кеш и нови акции.

Сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, се очаква да бъде завършена в средата на 2017 година. Решението дойде след спад в печалбите заради напрежението в Южнокитайско море, което се отрази зле на всички американски компании в страната.

Американската верига и партньорите й планират да отворят в Китай 1500 нови заведения през идните пет години, за да се възползват от бързо растящото търсене сред увеличаващата се средна класа в страната.

Новите собственици ще се фокусират върху разработването на веригата в по-малките китайски градове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама