Битката за 2017 г.

20:55, 08 яну 17 25 Topnovini Автор: Topnovini
„Да изпратим фалшивото, да посрещнем истинското“

Алфред Лорд Тенисън

2017 година може да бъде повратна за историята. Светът се промени през 2016 г. по много начини, някои добри и някои лоши.

Но едно е пределно ясно – демокрацията ще се изправи пред голямо предизвикателство през 2017 г. – повече, отколкото в който и да е момент от 1940 г. насам. Видяхме Златната ера на демокрацията да процъфтява през  последното десетилетия на двадесети век , преди да пропадне главоломно през 2016 г..

Много западни страни сега берат плодовете на две десетилетия свличане по наклонената плоскост на плутокрацията. През 2016 г. твърде много системи бяха допълнително подкопани от участието на парите в политиката. Силата на обикновените хора вече не е равна на силата на богати хора с крайни възгледи, които манипулират местни и национални избори. Твърде много избори бяха помрачени чрез дезинформация и манипулация, а поляризираното и недоверчиво население все повече се обръща към нетрадиционни медии като източник на информация. Гласоподавателите по цял свят избират лидери, които са враждебно настроени не само към независимите медии, но понякога и към основните принципи на демократичното управление.

В Руската федерация президентът Владимир Путин показа как технологиите и информацията стават силно оръжие – чрез  неуморно финансиране и подкрепа на популистки и екстремистки кандидати, които защитават интересите на Русия за сметка на интересите на собствените си народи.

В навечерието на 2017 г. истината става все по-мъглява и коментаторите са тревожни заради света на „пост-истината“. Хората са неспокойни и животът е все по-труден и сложен. Световните лидери и близките им обръжения  може би ще вземат решения с дългосрочни последствия за демокрацията, мира и прозрачността. Дава се трибуна на прости отговори на съществуващите проблеми като изолационизъм, разрушаване на важни институции и създаване на удобни врагове. В миналото подобни условия са довели до катастрофални войни и падането на империи.

Нашата обща реалност се разпада и вече не можем да се съгласим помежду си кое е истина и кое е лъжа. Някои от нас работят усилено за да сеят объркване, но това е реалността – има хора, които са корумпирани и склонни към унищожение с цел собствена изгода. Винаги е било по-лесно да събориш нещо, отколкото да изградиш, а понякога пълно възстановяване от унищожението е невъзможно.

Трябва да изградим консенсус за борба с корупцията и силите на разрухата. Можем да започнем като признаем, че много неща в света в който живеем са погрешни и понякога промяната е болезнена необходимост.

Промените трябва да се разглеждат като серия от малки смърти и прераждания. Хората имат право да знаят кой извършва промените и защо го прави и да разберат последствията от промяната без дезинформация, пропаганда или манипулация.

И тук сме ние.

Тъй като хората все по-често отхвърлят казионните медии, защото те не им дават необходимата им информация, те търсят нови източници на информация. OCCRP стана избор за много хора като такъв източник на информация за корумпираността и престъпленията извършвани световни лидери. Тази година OCCRP и нейните партньори регистрираха 45 милиона уникални читатели, които са прочели 100 милиона статии от нашите сайтове. Публикуваме и в други медии, което вероятно увеличава броя на нашите читатели още пет пъти.

Въпреки това, все по-голям брой медии, посветени, в най-добрия случай, на рекламирането на  някаква визия за реалността обслужваща интересите на определена група, и в най-лошия, на бълването на пропаганда и умишлена дезинформация, имат повече ресурси от нас. Нашите единствени средства за борба с тях са доверието в нас и професионализма ни. Доверието в нас се подлага на атаки почти всеки ден и ние не разполагаме с необходимите ресурси, с които да ги отблъснем. Конфликтите отнемат време и емоционална енергия нужни за работата ни, а тя е откриването на нови и по-добри истории, подкрепени с доказателства. Вярваме, че все повече и повече от нашите слушатели и читатели ще осъзнаят, че работим за техните интереси и ще ни търсят още повече.

Разбираме, че нашата работа е най-необходима, когато времената са лоши. Така че гледаме към 2017 г. с оптимизъм и вяра, че добрата, полезна информация може да се разпространи толкова лесно, колкото лошата и че добрите хора ще използват добра информация за да правят добри неща. Вярваме в нашите умения да си пробием път през мъглата на информационната война, която е вече в ход.

Оптимисти сме, защото 2016 г. ни донесе Панамските досиета и десетки други големи, важни разследвания – общо 70. Работим отново с екипа на Панамските досиета по нови и също толкова важни истории. През 2016 г. отбелязахме огромен напредък в глобалното сътрудничество за журналистически разследвания и 2017 г. обещава дори повече. Сключихме нови партньорства с Прозрачност без граници (Transparency International), Правна Инициатива на Отворено общество (The Open Society Justice Initiative), Арабски репортери за разследваща журналистика (Arab Reporters for Investigative Journalism), Конектас (Connectas) в Латинска Америка, и други мрежи за насърчаване на сътрудничеството по цял свят, както в областта на журналистиката, така и на гражданската активност. Технологичният ни екип работи по новаторски платформи и инструменти, които ще предoставят повече от всякога информация и средства на все повече журналисти и активисти.

След като направихме два важни документални филма през 2016 г., през следващата година имаме за цел да разширим работата си в тази област. Планираме да достигнем до милиони нови читатели с нови служители, нови партньори и нови проекти.

Докато в миналото държавно финансиране от цял свят плащаше част от нашата работа, сега вероятно ще сблъскаме с факта, че някои от тези правителства ще стават все по-враждебни към разследващата журналистика. Сериозно търсим частни фондове за да покрием възможните загуби на публични средства. Въпреки това вярваме, че нашите аргументи са категорични – 56 000 процента възвращаемост на вложените средства, и това е само числото показващо финансовата възвръщаемост за правителствата заради това, което правим. Въздействието от нашата работата никога няма да има точни количествени измерения.

Трябва да променим и мащабите на това, което правим. Само 2 процента от помощта за развитие от дарители по целия свят отива за медиите, и само 2 процента от тази малка сума се дава за разследваща журналистика. Вярваме, че добрата разследващата журналистика се нуждае от десет пъти по-голяма сума. OCCRP се ангажира с достигането на такова ниво на подкрепа чрез намиране на нови дарители и демонстриране на успеха на нашия подход.

Работим и за предотвратяването  на съдебни дела, които могат да задушат медиите. Новоизбраният американски президент заплаши с премахване на законите за защита на медиите, а в същото време организираната престъпност и корумпирани лидери атакуват по съдебен път журналисти с клевети и други досадни претенции. OCCRP работи с адвокатската колегия на Ню Йорк, и не само, за създаде цялостно пазарно решение за тази нарастваща заплаха.

Идващата година ще бъде това, което ние направим от нея. Подготвяме се за борба за по-добра 2017 г., защото сме страстни почитатели на истината и на създаването на един по-добър свят.

Няма да позволим на корупцията да бъде необезпокоявана. Няма да позволим на престъпниците да се легитимират и няма да позволим нецивилизованото общество да бъде прието като норма. Ще продължим да се възмущаваме и да говорим открито. Молим ви да се присъедините към тази борба, като се абонирате за OCCRP, четете нашите публикации, следите ни във Фейсбук и Туитър и дарявате колкото можете да си позволите. Ще използваме вашата помощ за да наемем най-добрите хора, които ще свършат най-добрата работа.

Знаем, че животът поставя всекиго на изпитания и начинът, по който се справяме с тях, определя кои сме. Разбираме какво ни чака и възнамеряваме да преминем през тези изпитания с вашата  подкрепата – на нашите дарители и партньори – и с общата ни надежда в гражданите на света.

Присъединете се към нас през 2017 г.. Нека борбата да започне.

От сърце,

Пол Раду, Изпълнителен директор

Дрю Съливан, Главен редактор

Журналистите и професионалистите от екипа на OCCRP