Конфликт между САЩ и Китай ще създаде проблем за цялата световна икономика

17:48, 08 яну 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички евентуални проблеми, които могат да възникнат в икономическите и търговските отношения между Китай и САЩ, биха представлявали проблем за цялата световна икономика. Това е предупредил Гън Шуан – говорител на китайското министерството на външните работи, предала агенция Market news international, цитирана от БНР.

Коментарите на Гън Шуан идвали в отговор на въпрос, дали Китай е формулирал планове за предприемане на ответни мерки срещу Съединените щати, в случай че администрацията на новия президент Доналд Тръмп предприеме наказателни мерки срещу китайския внос след встъпването в длъжност на 20-и януари.

По-рано в петък беше оповестена информация, според която китайското правителство обмисля засилване на проверките на бизнес практиките на американските компании, опериращи в Китай, в отговор на всякакви протекционистки мерки, предприети от администрацията на Тръмп.

Китай приветства американските компании, опериращи в страната, но изисква тези фирми да спазват китайските закони и регулации, отбелязал говорителят на външното министерство.

Гън Шуан повторил и позицията на китайското правителство относно инсталирането на антибалистична система за противоракетна отбрана на САЩ в Южна Корея и отново настоя, че Сеул трябва да спре незабавно този проект.

Въпреки че не заплаши с директно икономическо отмъщение, говорителят на външното министерство даде ясно да се разбере, че завършването на тази инсталация ще навреди на двустранните икономически отношения.

Неговият коментар е факт, след като "Файненшъл Таймс" съобщи, че висш китайски служител на външното министерство е заплашил някои от най-големите индустриални фирми на Южна Корея със загуба на техния бизнес в Китай, ако тази система за противоракетна отбрана бъде инсталирана, добавя БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама