Къде е атентаторът от Берлин?

20:13, 21 дек 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Полицията е убедена, че е на крачка от залавянето на атентатора от Берлин. Ударно се проверяват свидетелски показания, следи от ДНК и GPS-данни. Междувременно полицията обяви, че се издирва тунизийски гражданин.

В шофьорската кабина на камиона-убиец от Берлин, са били намерени документи за самоличност, издадени на човек от Тунис. От тях става ясно, че въпросното лице е получило само право на временен престой в Германия, съобщи агенция ДПА. Полицията в момента ударно издирва този човек. Съобщено беше, че непосредствено предстоят действия на силите за сигурност.

Къде се укрива атентаторът, имал ли е съучастници и каква опасност произлиза от него? На всички тези въпроси предстои да се намери отговор. Вчера вечерта беше освободен първоначално заподозрения пакистанец, който явно не е имал нищо общо с престъплението. Сега полицията се насочи към нови следи. Според началника на берлинската полиция Клаус Кант, е напълно възможно извършителят на деянието, който се характеризира като опасен, все още да се намира в района на Берлин. Полицията е уверена, че скоро ще успее да го залови. "Относително сигурен съм, че съвсем скоро, ако не и още утре, ще имаме нов заподозрян", заяви вчера вечерта председателят на Сдружението на криминолозите Андре Шулц. Той допълни, че засега не може да сподели повече подробности, но има "важни улики".

Берлинската полиция обяви, че е получила над 500 сведения, свързани с атентата. Проверяват се всички показания на очевидци, следите от ДНК и пръстовите отпечатъци. С помощта на глобалната система за позициониране (GPS) се правят опити да се локализира мобилния телефон на атентатора.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер също увери, че следователите не са принудени да действат слепешката. Съществуват много улики, които се проверяват. "Няма да спрем работата, докато не бъде успеем да задържим атентатора, или атентаторите", заяви той пред АРД.

Разследва се също точната хронология на престъплението, както и евентуалните мотиви. Терористичната организация ИД пое отговорност за атентата в Берлин, но засега не е окончателно изяснено дали става дума за тяхно деяние или за това на отделен човек. Чрез агенция "Амак" ИД обяви, че нападението било реакция на призивите да бъдат нападани граждани на държавите от антитерористичната коалиция. Ако „Ислямска държава” действително стои в дъното на атентата в Берлин, това ще се окаже първото мащабно ислямистко нападение в Германия.

Следователите проследяват и следите, свързани с убития полския гражданин, намерен в кабината на ТИР-а.  Мъжът е бил шофьор в полска спедиторска фирма и е трябвало да достави стоки в Германия. Полицията заяви, че мъжът, по чието тяло има и множество порезни рани, е бил застрелян в главата.  В камиона обаче не е открито оръжието, с което е стреляно. Предстои да се изясни какво точно се е случило между предполагаемото отвличане на товарния камион, станало около 16.00 часа, и атентата, извършен към 20.00 часа в Берлин? Вестник "Билд" например твърди, че полският шофьор е бил още жив по време на нападението над коледния базар. Вестникът се позовава на доклада от аутопсията. Предполага се, че мъжът е бил застрелян едва след като камионът се е врязал в тълпата. Тази версия потвърждават и свидетели, които твърдят, че са чули  изстрел.

В атентата от понеделник вечерта загинаха 12 души, а близо 50 бяха тежко ранени. Някои от тях - с опасност за живота.