Любомир Христов, кмет на Шумен: Съоръжението беше опасно

15:51, 28 ное 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
По повод започналата проверка на прокуратурата за изрязването на топлопровод на ТЕЦ-Шумен потърсихме гледната точка на кмета на Шумен Любомир Христов. Обобщено неговата позиция звучи така, съоръжението е било премахнато тъй като е потенциално опасно.

Г-н Христов, защо не обявихте обществена поръчка за изрязването на тръбопровода?

Това съоръжение беше изключително опасно за града. Разположението му създаваше предпоставка при високи води да възникне наводнение в района на ЖП гарата. Да пострадат хора, да има жертви. Премахнахме го, защото тези тръби затрудняваха  нормалния отвод на дъждовната вода, която идваха от парк „Студентски”.

Искам обаче да внеса едно допълнително разяснение. Всъщност, не става въпрос за изрязване на тръбопровод, а за премахване на участък от пет – шест метра от целия тръбопровод. И още нещо, този тръбопровод не се използва вече повече от 20 години. Прерязаната тръба от пет - шест метра беше силно корозирала и негодна за използване.

В този си вид това съоръжение беше изключително опасно, защото препречваше светлия отвор на моста и създаваше предпоставки за наводнения. При един от поройните дъждове неотдавна под вода останаха няколко автомобила. Наложи се пожарната да ги изтегли.

Запремахване на тръбите не беше необходимо да обявяваме обществена поръчка.Работата беше свършена от общинското предприятие по строителство и благоустройство.

Как отговаряте на обвиненията на съветници, че с изрязването на тръбите е унищожено имущество на ТЕЦ-Шумен?

Не зная кои са общинските съветници, които са поставили въпроса, че е унищожено имущество на ТЕЦ-Шумен, но искам да бъда точен и ясен. До ден днешен не е известно кой е реалният собственик на съоръжението. Няма представен документ в общината за собственост.  Липсва и документ, с който се иска разрешение тези тръби да преминат през терен, който е  общинска собственост. Действахме навреме, за да няма поражения, за да предотвратим евентуални бъдещи щети ида не допуснем някой да пострада.Ще припомня, че всички ние бяхме свидетели на огромната дупка, която се получи след пропадане на пътната настилка в центъра на града на площад„България“, встрани от Рускияпаметник непосредствено до пешеходната пътека. За късмет нямаше пострадали. Тя беше толкова голяма, че в нея можеше да пропадне част от автомобил. Оказа се, че причина за пропадането е старо съоръжение на ТЕЦ-а. Общината похарчи близо 2000  лева, за да отстрани повредата и до момента тази сума не ни е възстановена от Топлофикация.Градът е пълен с опасни шахти, с тръби и съоръжения на ТЕЦ-а и на други бивши държавни предприятия, които днес не се използват и са предпоставка за произшествия, опасни са за гражданите. Да чакаме да пострадат хора ли? В никакъв случай.

Съветниците негодуват, че не сте подготвили докладна до Общинския съвет. Чувстват се пренебрегнати.

Не зная кои са общинските съветници, които негодуват, но смятам, че изразеното от тях мнение е некомпетентно. Аз съм длъжен да ги уведомявам, когато се касае за общинско имущество, а тук не става дума за общинска собственост. След като това не се разбира от самите общински съветници, ще направя среща и ще им обясня, чеживотът и безопасността на гражданите за мен е на първо място. Всички действия на общинската администрация са ясни и прозрачни, съветниците са своевременно информирани, когато съм длъжен да направя това.

Консултирахте ли се с експерти, преди да подпишете заповедта за отстраняването на тръбата?

Разбира се. Нещо повече, лично посетих мястото след поройния дъжд преди няколко месеца. Там вече имаше експерти от гражданска защита и от общината. Всички те бяха единодушни, че тръбата трябва да се премахне. Беше изготвен протокол от междуведомствената комисия, в който бяха посочени аргументите за премахването на тръбата. Заповедта беше издадена от моя заместник по строителството инж. Боян Тодоров. Но е съгласувана с мен. 

Започна прокурорска проверка по случая. Разпитваха ли ви?

Не са ме разпитвали. Много жалко обаче, ако сигналът срещу мен е подаден от политици. Защото това би означава, че е направено с предизборна цел или с намерението да злепоставят нашия екип. Струва ми се, че много по-полезно би било, ако работим заедно в полза на шуменци и на нашия град, а не да си губим времето с политически престрелки.

От девети ноември миналата година, когато встъпих в длъжност, ние се натъкваме на множество нередности и част от тях вече са предадени на прокуратурата. За това е информирана и шуменската общественост.

И пак се връщам към конкретния проблем. Мисля, че сме реагирали адекватно. Ще напомня още веднъж, че става дума за пет-шест метра от тръбопровода и че сме премахнали тази част, за да предотвратим евентуални беди или да не допуснем някой да пострада.