Иво Прокопиев: Загубихме 10 години в циклене

Още от 2013 г. в обществото върви един много оживен и дълбок разговор за това как да променим начина, по който се прави политика – ние реално загубихме 10 години в циклене, жизненото равнище е каквото беше през 2007 г. Това каза бизнесменът и издател на в."Капитал" Иво Прокопиев пред бТВ.

"От доста време пред обществото и държавата няма голяма цел – след влизането в ЕС и кризата, държавата е в режим на антикризисен мениджмънт а не преследва големите си цели", смята той.

Според него българският избор е "между фалшиво зададени теми и проблеми" и техните фалшиви представители.

Истинският проблем е как ще преминем през следващите 20 години, през които трябва да се случат такива промени, които преди са ставали за три столетия, смята издателят на "Капитал".

"Днес най-голямата фирма за хотелски услуги няма нито една стая, най-голямата транспортна компания няма нито една кола, в Швеция обсъждат премахване на физическите пари (…) магистралите, с които Борисов се хвали, скоро ще са ненужни, защото транспортът ще е организиран по съвсем друг начин", каза Прокопоиев.

По повод подмятането на премиера в оставка, че от падане на правителството печелят и "агнешките главички", бизнесменът посочи, че това е "пълна глупост" и "това, което хората разбраха, е, че премиерът ги нарича овце и не мисля, че това му помогна".

Той призова Борисов да уточни какво е имал предвид, като напомни, че преди е имало изказване за предлагани от "кръга Капитал" министри, от което след това министър-председателят след това се отрекъл.

"Не може нашият премиер половината време да говори като директор на строителна фирма, а през другата половина – като главен редактор на жълт сайт", каза Прокопиев.

Той няма притеснения от анонсираното от финансовия министър в оставка Владислав Горанов анализ на приватизационните сделки на "агнешките главички" и действията на един "разградски бизнесмен" (Иво Прокопиев е родом от Разград – бел.ред.).

"Не съм правил никакви нечисти сделки през годините, аз съм бил обект на най-свирепи проверки от времето на Костов насам. Всички, срещу чийто интерес "Капитал" публикува журналистическо разследване, изливат институционалния си гняв върху моята глава", каза Прокопиев.

В тази връзка той посочи, че прокуратурата е по-скоро част от проблема КОЙ, а не от решението. Въпреки това, той похвали действията на държавното обвинение по казуса "Белене".

"Никой голям инвестиционен проект не е сам по себе си добър или лош – това дали един ядрен проект е добър или лош зависи от това дали създава стойност", коментира бизнесменът.

Иво Прокопиев отново повтори, че няма намерение да влиза в активната политика, но в момента има много българи от различни сфери, политически партии и точки на света, които работят за това страната ни да бъде едно по-добро място. Тази общност "няма цвят, има идеи, принципи и цел".

Social

Коментари