ООН призова за деескалация на напрежението между Индия и Пакистан

07:46, 01 окт 16 / Свят 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Индия и Пакистан да предприемат незабавни мерки за деескалация на напрежението по т.нар. контролна линия в Кашмир, която служи за граница между двете страни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В писмена декларация той изрази дълбоко безпокойство от съобщенията за нарушаване на примирието в този район след извършеното в средата на септември нападение на въоръжени сепаратисти срещу индийска военна база в щата Джаму и Кашмир. Бан призовава правителствата на двете страни да уредят нерешените помежду си въпроси, включително и отнасящите се до Кашмир, мирно, чрез дипломация и диалог. Той изрази готовността на ООН да стане посредник за уреждане на конфликта, ако Делхи и Исламабад проявят интерес към това.

При нападението на сепаратистите на 18 септември срещу индийския батальон в град Ури на размирния щат загинаха 18 индийски военнослужещи. Според съобщения от Делхи терористите, извършили нападението, са от радикалната групировка "Джаиш е Мохамад" ("Воини на Мохамед") и са проникнали от Пакистан. Делхи постоянно обвинява Исламабад, че подкрепя терористите.

Вчера индийските власти обявиха, че са провели спецоперация на територия, намираща се под контрола на Пакистан, при която били ликвидирани най-малко 30 екстремисти. Пакистан опроверга тази информация и заяви, че откъм индийската страна е била открита "непровокирана стрелба" през контролната линия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама