Погребаха Шимон Перес в Йерусалим

20:33, 30 сеп 16 / Свят 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият президент на Израел Шимон Перес (2007 – 2014 г.) беше погребан на главното национално гробище в Йерусалим. Десетки хиляди граждани и делегации от над 70 страни се събраха в последните два дни, за да се сбогуват с него.

Погребението се състоя в тесен кръг от близки на Перес и 50 световни лидери. Президентът на САЩ Барак Обама, палестинският водач Махмуд Абас, първият дипломат на евосъюза Федерика Могерини, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, френският държавен глава Франсоа Оланд, българският президент Росен Плавнелиев, принц Чарлз и кралят на Испания Фелипе Шести бяха сред представителите на политическия и коронования елит в света.

Перес беше погребан до гробовете на ръководителите на Израел, неговите предшественици, и лидерите на ционисткото движение, започвайки с основателя и главен идеолог на този политически проект Теодор Херцел.

Шимон Перес почина в сряда сутринта на 93-годишна възраст от усложнения след тежък инсулт.

С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцелял от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама