Двама нови Почетни професори на Русенския университет

23:27, 27 сеп 16 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. д-р Димитър Костов и проф. д-р Пенчо Пенев бяха удостоени със званието „Почетен професор на Русенския университет“ на тържествено заседание на Академичния съвет. Предложението беше направено от декана на Юридическия факултет проф. Лъчезар Дачев, а мотивът - заслугите им за утвърждаването на Русенския университет като център на юридическото образование и наука в България.

Ректорът проф. Велизара Пенчева удостои проф. Костов и проф. Дачев със званието и им връчи диплом и почетен знак на Русенския университет.

В обръщението си към аудиторията професор Димитър Костов заяви, че през всички 21 години преподавателска дейност в Русенския университет е усещал колегиалността, уважението и почтеността в спокойната академична среда на висшето училище. „Досега винаги съм отстоявал авторитета на Русенския университет и ще продължа да го правя“, заяви проф. Костов.

От своя страна, професор Пенчо Пенев каза, че думите, които характеризират преподавателската му работа в Русенския университет са „съпричастност“ и „колегиалност“. „Създаването на Юридическия факултет в Русе преди 20 години беше мисия, цел и отговорност на целия академичен състав. Радвам, че бях част от нея и опитах да помогна според силите си за нейната реализация“, добави още той.

Приветствие към новите почетни професори отправи заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев. Поздравления към проф. Костов и проф. Пенев отправиха Елга Цонева - председател на Административен съд – Русе и представители на юридическата колегия.

Проф. д-р Димитър Костов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1971. От 1973 г. е асистент по административно право и административен процес в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1983 г. получава научната степен „доктор по право”. През 1990 е избран за доцент, а през 2002 – за професор по административно право и административен процес. Преподавателската му дейност в Юридическия факултет на Русенския университет започва през 1995 г. Той чете лекции по Административно право, по Административен процес и по Правен режим на държавната служба. От 2005 до 2008 е член на Президиума на Висшата атестационна комисия към Министерския съвет. От 2003 до 2009 г. е член на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието. От 2004 до 2010 г. е председател на Централната избирателна комисия за местни избори и за избори за народни представители. От 2014 г. е академичен омбудсман на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. д-р Пенчо Пенев също е завършил Юридическия факултет на Софийския университет, но през 1970. Преподавателската му дейност в Русенския университет започва през 1998 г. Той чете лекции по Конституционно право и по Конституционно правосъдие. През 1990-1991 г. е последователно министър на правосъдието и министър на вътрешните работи. Депутат е в VII Велико народно събрание. От 1991 до 1997 г. е член на Конституционния съд. От 2004 до 2011 е директор на Националния институт на правосъдието. От 1998 е член на Президиума на Арбитражния съд при Българската стопанска камара. От 2010 г. е член на Българската асоциацията по европейско право.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама