Под гюбрето в авгиевите конюшни изскачат скелети на ПИБ

14:45, 26 сеп 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Текстът е препечатан от Биволъ

Източване на ПИБ през свързани фирми лъсва от имотните сделки със скандално известните царски конюшни, показа разследване на Биволъ в имотния и фирмения регистър.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова описа тия дни усилията на властите да развалят неизгодната сделка за имотите на пъпа на София, като някакво “херкулесово” усилие за изчистване на авгиевите обори. Конюшните били продадени два пъти, като дори били заложени от предишния собственик в банка, стана ясно от мъглявите обяснения.

Биволъ извърши собствено разследване и установи, че още през 2005 г. тогавашния областен управител на София е продал изключително неизгодно единия от парцелите.

Става дума за сделка с тясно свързаната с ПИБ фирма „Гондол“, чийто управител по това време е ливанецът Газуан Шараф, а собственик е офшорна фирма от Британските вирджински острови. Тази схема е методична за Шараф, който е управител на около десетина подобни компании в страната, притежавани неизменно от офшорки от същата юридикция. Основният бизнес на неговите фирми е да придобива на символични цени апетитни държавни имоти и предприятия, които по-късно се препродават. Всичко дава обосновани съмнения, че ливанецът е използван за вид прокси в мащабни корупционни схеми с приватизиране на публично имущество чрез властови протекции.

През 2005 г. тогавашният областният управител на София от квотата на ДПС и бивш зам.председател на партията на Ахмед Доган, Росен Владимиров. продава на „Гондол“ терен от 5090 кв. м. за нищожната цена от 259 122 лв. или 50 лв. на кв. метър. Сделката отдалече вони на нечистоплътни корупционни интереси и злоупотреба с власт.