Биволъ: За Мафията "Булгартабак" с документи и факти

17:11, 13 сеп 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Текстът е препечатан от Биволъ.

„Защо да вярваме на Цветан Василев, а не на другата страна?“ – попита вицепремиерът и шеф на МВР Румяна Бъчварова в телевизионна изява на 12 септември 2016 г.

„Другата страна“ според думите на банкера Цветан Василев в интервю дадено за проекта KTBFilesса два клана, на Делян Пеевски и на Бойко Борисов, които като две мафиотски фамилии са си поделили най-доходоносните сектори на икономиката чрез приватизация и обществени поръчки.

Бъчварова не уточни от кой клан е тя самата, но стана ясно, че брани „другата страна“ ангро. В същото време е категорично ясно, че българските институции разполагат с информация, за да потвърдят или отхвърлят твърденията на Василев, но не предприемат нищо.

В интервюто на бившия финансов донор на Делян Пеевски става дума и за общ бизнес между клана „Пеевски“ и клана „Борисов“. Той е материализиран в приватизацията на „Булгартабак“. По тази конкретна тема преди повече от година Биволъ публикува серия от разследвания, които и преди и днес всички се страхуват да цитират.

Мафията „Булгартабак“ I Част 1: Приватизация „под прикритие“ – уникален документ разкрива тъмната страна на сделката за тютюневия холдинг, Август 1, 2015

Мафията „Булгартабак“ II Пътят на „черните пари“: От Виена до Персийския залив, Август 12, 2015

Дистрибуторите на „Булгартабак“ в Близкия изток са извън закона. Агенция „Митници“ предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита. Делян Пеевски панически се опитва да се разграничи от контрабандата.

Защо никой не цитира тези публикации? Защото в тях се демонстрира с документи как най-големият производител и износител на цигари на Балканите е осъществявал незаконна контрабанда към Близкия изток през кюрдски посредник още като държавно предприятие (виж тук), как е приватизиран с измама зад гърба на държавата (виж тук) и как е препродаден тайно с пари, чийто произход е неясен, но най-вероятно идват от същата тази контрабанда (виж тук), която финансира терористични организации (виж тук). И защото се твърди, че тези противоправни деяния отговорност носят сенчестите собственици на „Булгартабак“, които и да са те.