Нехрибан Ахмедова: Най-важно за община Венец е да има работни места и хляб за хората

12:54, 05 сеп 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Нехрибан Ахмедова вече девета година управлява община Венец. Тя е трети мандат кмет от ДПС. По професия е учителка, работила е като преподавател, 3 години е била и директор на училището във Венец. Според 42-годишната кметица,  жените по принцип се справят перфектно с ръководни роли. Просто се грижат за всеки един човек, както за децата в семейството си.

Г-жо Ахмедова, кои са проектите, по които работите в община Венец? Какво е изпълнено, какво предстои?

Това, което бяхме заложили в началото на бюджетната година, успяхме да го приключим. Довършихме ремонта на Младежкия дом, остана само облагородяването около сградата, за което предстои да обявим поръчка. Две години продължи мащабният ремонт, сградата е голяма и я възстановихме изцяло. Миналата година открихме там ритуална зала, а сега направихме фитнес зала, спортна и концертна зала.

За ремонтите ползвахме средства от 3 източника – първоначално получихме пари от Националния доверителен екофонд за енергоспестяващите мерки, после от държавния бюджет - 360 хил. лв., вложихме и пари от общинската хазна.

Близо 700-800 хил.лв. излезе възстановяването на сградата и оборудването на залите вътре. Това е голямо постижение за нас като общинска администрация защото сградата е много голяма, бе разрушена и запусната, 20-25 години не беше правено нищо по нея. Освен това хората искаха сградата да се обнови, защото навремето е била изградена с доброволен труд на населението на общината.

На втория етаж на Младежкия дом от 1 август е разкрит и център за обществена подкрепа. Капацитетът му е 30 деца, с които ще работят 6-ма служители. Тепърва сме започнали, идеята е в центъра деца от рискови и малцинствени групи да получават подкрепа и консултации. Ще работим съвместно с дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето”.

Назначени са двама социални работници, педагог и психолог, който ще консултира семействата и децата. Финансирането е за 5 месеца по проект, по-нататък предвиждаме да стане държавно-делегирана дейност. С децата и родителите им работим и двете изнесени структури на Семейно-консултативния център в Шумен, които са разкрити в нашата община.

Всъщност Младежкият дом във Венец става място, което ще бъде привлекателно за младите хора, семействата и децата?

Да, точно така, възстановяваме не само сградата, но и дейността на предишния Културен дом в селото. Тепърва предстои откриването на фитнес залата и до месец младежите ще могат да я ползват. Целта е младите хора да остават да живеят тук, а не да бягат към Шумен и други големи градове.

Ето например ритуалната зала, открита миналата година, привлече много мераклии да сключат брак. Сега през лятото има по две сватби на седмица, а за 1 година тук са се бракосъчетали 35 двойки. Други пък са се възползвали от услугата изнесен ритуал на открито като са избрали да се оженят до Ветрената мелница, която е символът на община Венец. Дървената постройка край пътя бе доста порутена, постегнахме я, сега имам идея да сложим и беседки. Мястото е предпочитано от младоженците, защото на открито могат да си направят и по-атрактивни сватбени фотосесии.

Казахте, че е важно задържането на младите хора, това вероятно е проблем. Така ли е и кои са другите важни проблеми на общината?

Най-големият проблем е с привличането на инвеститори. Не е малко това, което постигаме като общинска администрация, но най-важното нещо са работните места и за съжаление в такива общини като нашата те са много малко. Затова трудно можем да задържим младото население. Да, успяваме да направим места за развлечение и отдих, но не е само това. Демографският срив, който е в национален мащаб, се отразява и при нас, за съжаление всяка година намалява населението ни. Има много млади семейства, които заминават за чужбина. Това е най-болният въпрос, който трябва да се разреши. Мъчим се да привлечем инвеститори, дано да успеем!

В каква сфера общината търси инвеститори?

Като местна власт помагаме на всеки инвеститор, който се обърне към нас за подкрепа. Преди години имаше идея да се прави шивашка фабрика - ново строителство, инвестицията обаче пропадна. И лошата инфраструктура беше пречка за привличане на бизнеса. 

Сега вече успяхме да пооправим пътищата в общината. И първокласният и третокласният път са направени. Отремонтирали сме и цялата четвъртокласна пътна мрежа. Мисля, че най-важното от пътната инфраструктура е изпълнено. Дано и инвеститорите да оценят това - дори да не е в голям мащаб, важното е да ги има. Може да работят 15-20 души, но това са 15-20 семейства в крайна сметка.

Има ли фирми, които наемат повече хора?

Имаме, но малко. Примерно сега в Ясенково има автосервиз, във Венец – бетонов възел, няколко автомивки и за прегледи на автомобили. Най-големият работодател е общинската администрация и държавното ловно стопанство Паламара, където се трудят доста хора. 60-70 души работят там, предлага се и сезонна работа за горски стражари. Работни места има и в трите училища в общината – във Венец, Ясенково и Изгрев.

Със средства от общинския бюджет е довършен ремонтът на училище „П. Славейков” в Изгрев, където са изпълнени енергоспестяващите мерки и е направена отоплителна инсталация. От есента училището ще има парно на дърва, до миналата година там се топлили с печки на дърва.

Преди година обновихме и училището в Ясенково. Така че,мога да кажа, че училищата ни в момента са на ниво. Остава само да има деца. Предстои и ремонт на детската градина в Ясенково. Обявили сме поръчка, дано да стане до края на годината. Октомври ще започне работа и до декември трябва да завърши.

И ако може да обобщим кое е най-важното за общината?

Работни места и препитание за хората, това е най-същественото. Надявам се да има и други програми за наемане на младежи. Ето през лятото имаше 80 работни места за безработни млади хора. Дано от септември пак да има такива програми. Но трябват и реални дългосрочни инвестиции, защото ако няма хляб за хората, те ще си заминат.