Петър Славов: ДПС иска кадруването в съдебната система да се случва в Боянските сараи

17:42, 26 юли 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
В интервю за Topnovini.bg депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който е член на правната парламентарна комисия, коментира промените в Закона за съдебната власт. Те са внесени от Министерски съвет и се разглеждат от Народното събрание на извънредно заседание във вторник. Славов коментира най-важните аспекти от промените, които, според управляващото мнозинство, са завършекът на съдебната реформа.

Петър Славов е роден на 4 декември 1975 г. в София. По професия е юрист и икономист, като образованието си е получил Лондон, Франкфурт на Майн и Париж. Владее английски, френски, немски и руски език. Избран е за депутат в 43-ото Народно събрание от листата на Реформаторски блок в 23-ти МИР - София.

Г-н Славов, до момента парламентът прие поправките в Закона за съдебната власт, които основно се отнасят за съдийското самоуправление. С решенията си депутатите отдалечиха ли се от първоначалната концепция на Министерството на правосъдието?

В голямата си част бяха подкрепени предложенията за т.н. "съдийско самоуправление", както е внесен законопроектът от Министерски съвет. Имайте предвид, че това са идеи, които са с генезис в самите магистрати. Това са предложения на техни съсловни организации и са доста добре обмислени. Основателно ги подкрепихме в голямата им част и се надявам да доведат до този резултат, който всички очакваме, а именно независим съд и по-бързо правосъдие.

Имахте размяна на реплики с ДПС. Каква според Вас е причината те толкова много да настояват за по-малко съдийско самоуправление във върховните съдилища?

Очевидно с ДПС имаме генерално разминаване в позициите. От трибуната им казах, че не мога да приема тезата им, че изслушване за поста административен ръководител - председател на съд не може да бъде извършено от общото събрание на съответния съд. Нали именно тези хора и тези магистрати ще се ръководят от новия председател? Най-естественото е той да се яви пред тях и да поиска доверието им. Още повече, че това е само изслушване, защото Висшият съдебен съвет ще го назначава. Репликата ми към депутатите на ДПС беше, че явно предпочитат другаде да ги правят тези изслушвания. В сараите в Бояна, например. На това те нищо не ми отговориха и го приемам за един вид съгласие и това потвърждава, че сме на генерално различни позиции. Ние искаме независим съд и премахване на всякакво вмешателство на политици при кадруването. Докато при тях очевидно разбирането е противоположно.

Каква ще бъде позицията Ви за реформата в прокуратурата? Ще подкрепите ли предложението на Министерството на правосъдието?

Предстоят тези гласувания. Разбира се, ще подкрепим предложенията на Министерски съвет и на правосъдното министерство за децентрализация на прокуратурата. Очакваме това да доведе до по-добра ефективност. Самите ние имаме предложения, някои от които кореспондират с т.н. "румънски модел". Искаме въвеждане на зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Надявам се, че ще получим подкрепа, макар че на комисия това не се случи. Ще чуем останалите групи с какви мотиви го отхвърлят. Това на практика е взаимствано от румънския модел, който показа, че работи доста добре през годините и те доста по-добре се справят с корупцията по високите етажи на властта.

За предложението Ви се чуха определени критики, че това може би е прокуратура в прокуратурата и ще има противоконституционни функции.

Всякакви мнения можете да чуете. Органът, който се произнася за противоконституционност на даден закон, всички знаем, е Конституционният съд. Ако колеги имат подобни резерви, спокойно биха могли да се опитат да съберат подписи и да сезират КС по отношение на едно такова предложение. Не виждам какво ги притеснява до толкова, доколкото този главен прокурор пак ще се избира от ВСС. Той си остава в рамките на съдебната власт, като ще има определена независимост от главния прокурор, което се надяваме да е в интерес на борбата с корупцията и на цялото общество.

Ако отхвърлят Вашите предложения за реформа в прокуратурата, според Вас законът ще представлява ли истинска съдебна реформа?

Законът е стъпка в правилната посока. Нашите предложения направиха тази стъпка доста по-голяма - направиха една голяма крачка. Ако не бъдат приети, ще останем с една по-малка стъпка. Освен по отношение на прокуратурата имаме доста важни предложения, касаещи Наказателно-процесуалния кодекс. Един от съществените проблеми е т.н. необжалваемост на едни актове на прокуратурата, с които се отказва да се образува наказателно преследване. Това ще е чак към края на законопроекта. Ще държим да има публичност за членството в неформални или т.н. "масонски организации". Надявам се разумът да надделее и да няма скрити зависимости в съдебната власт.