Грандиозен митинг в подкрепа на демокрацията и Ердоган на площад Таксим в Истанбул (СНИМКИ)

19:22, 24 юли 16 / Свят 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Грандиозен про-Ердоган митинг на площад Таксим в Истанбул и други големи градове в Турция. Демонстрацията се определя като безпрецедентна в историята на Турция.

Главната опозиционна партия призова своите симпатизанти да протестират срещу проваления опит за преврат и да подкрепят конституционно установения строй в страната. Основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Народнорепубликанска партия покани своя най-голям политически опонент – управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, която обеща пълната си подкрепа за митинга.

Водещите политически партии в страната призовават хората да участват в знак на единство и патриотизъм на нацията.





Огромен брой хора се събраха на емблематичния площад Таксим в Истанбул в неделя. 





Гражданите бяха предупредени да не носят партийни знамена, а само национални, както и портрети на Ататюрк. 

Общественият транспорт в Истанбул е безплатен днес, очевидно за да участват повече хора в демонстрацията.





Междувременно турски медии съобщават, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил лидерите на управляващата партия и на две опозиционни формации за разговори утре в президентския дворец в Анкара. На срещата ще бъдат обсъдени опитът за преврат в Турция и мерките, взети от властите след пуча. Поканени са турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, лидерът на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу и председателят  на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели. Очаква се Ердоган да благодари на лидерите за тяхната единна позиция срещу опита за преврат и да изслуша какви са техните становища във връзка с борбата, която властите в момента водят срещу организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен

Опитът за преврат в нощта на 15 юли, петък срещу събота, доведе до смъртта на близо 270 души, а над 2000 бяха ранени. Ердоган обвини Гюлен за опита за преврат и заяви, че всички които стоят зад него ще платят висока цена. Правителството е било арестувано, а десетки хиляди войници, полицейски служители  съдии, учители и университетски преподаватели бяха жертва на безпрецедентна чистка и репресии след неуспелия пуч.

Демонстрацията продължава и в момента, очаква се да присъстват политици от управляващата партия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама