Окончателно: Русия ще участва в Олимпийските игри в Рио де Жанейро

17:31, 24 юли 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният олимпийски комитет (МОК) потвърди, че няма да спре руския национален отбор да участва в Олимпийските игри, които започват след две седмици в Рио де Жанейро. Това се съобщава в прессъобщението на организацията, цитирано от ТАСС. В неделя, на заседание на Изпълнителния съвет на МОК бе обсъдено евентуалното отстраняване на руския национален отбор от игрите. 

Би Би Си цитира свой източник от изпълнителната комисия на МОК, според когото решението е всяка спортна федерация поотделно да решава дали да допусне руския отбор до олимпийските игри. По-рано британското издание Дейли Мейл твърдеше, че целият руски олимпийски отбор ще бъде изгонен от игрите в Рио де Жанейро и че Международният олимпийски комитет ще накаже всички 387 руски атлети за скандала с поддържаната от държавата допинг програма на Русия.

Все пак, решението не е съвсем безусловно. Според ТАСС Международният олимпийски комитет е решил, въпросът за участието на отделните спортисти и отбори в различните видове спорт да бъде прехвърлен към отделните международни спортни федерации. Всяка от тях ще трябва да формулира свои изисквания, на които спортистите ще трябва да отговарят, за да бъдат допуснати до игрите. 

Изданието добавя, че руските лекоатлети, които преди това са били хванати с допинг, няма да имат право да участват в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. В допълнение, МОК потвърди, че освен двукратната европейска шампионка на дълъг скок в зала Даря Клишиначе, други руски лекоатлети няма да могат да участват в Олимпийските игри в Бразилия. Международната федерация по лека атлетика вече забрани на руските лекоатлети да участват в олимпиадата.

На 18-и юли независима комисия на Световната антидопингова централа откри доказателства, че Министерство на спорта на Русия и Центърът за спортна подготовка са подпомагали допинговите програми в руския спорт както и руски лаборатории са фалшифицирали и прикривали положителни тестове на атлетите. Това даде повод на МОК да започне проверки на допинг проби от стари олимпиади - Пекин 2008 и Лондон 2012, на които бяха открити още 45 атлети с допинг. Така крайният резултат показа, че общо 98 професионални лекоатлети са се оказали с допинг. В четвъртък Арбитражният съд отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет и остави в сила забрана за лекоатлетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама