Писателят Орхан Памук: Имам своите критики към Ердоган, но превратът не е решение

14:32, 18 юли 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Военният преврат не е правилният избор за решаване на проблемите в Турция, казва турският писател и носител на Нобелова награда Орхан Памук*, цитиран от онлайн изданието на албански език „Алмакос“ .

"Опитът за държавен преврат в Турция, който доведе до много жертви сред цивилното население по време на сблъсъците в петък вечер, ми причинява дълбока болка".

"И аз като милионите турски граждани прекарах петъчната вечер часове наред пред телевизора, следейки непрекъснато развитието на драматичната ситуация. Опитвах да разбера какво наистина се случва."

"Аз съм човек, който напълно вярва в демокрацията. Поради много и различни причини обаче имам своите резерви и съм критичен към сегашното правителство на управляващата Партия на справедливостта и развитието".

"Въпреки това, искам ясно да кажа, че военни преврати никога и в никакъв случай не са решения за проблемите на Турция".

"През живота си съм бил свидетел на три „успешни“ военни преврата и четири „неуспешни“. Всички те доведоха до още по-големи проблеми в Турция и причиниха още по-големи нещастия на хората."

"Сега чувствам облекчение, че от самото начало опозиционните партии се изказват срещу преврата“.

„Според мен бъдещето на Турция е пътят на демокрацията“.

 

*Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул, завършва Робърт Колидж, след което учи архитектура. През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност, като завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977 г., а от 1985 до 1988 г. посещава Университета Колумбия в Ню Йорк и Университета в Айова. През 2006 г. става лауреат на Нобеловата награда за литература. През 2005 г.му е присъдена Наградата за мир за 2005 г., както и наградата на в. „Индипендънт“ за най-добър чуждестранен роман за „Бялата крепост“.

Същата година печели френската награда за „Най-добър чуждестранен роман“ за „Името ми е Червен“, на италианската награда „Кавур“, на международната награда ІМРАС за романа „Името ми е Червен“, на френската награда „Медичи“ за най-добър чуждестранен роман за 2005 г. за „Сняг“. През 2005 г. става почетен член на Американската академия за литература и изкуство. „Ню Йорк Таймс“ поставя „Сняг“ в класацията си „Десетте най-добри книги на 2004 г.“. През 2005 г. сп. „Тайм“ включва Орхан Памук в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.