Съдът анулира резултатите от президентските избори в Австрия

14:23, 01 юли 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конституционният съд в Австрия анулира резултатите от втория тур на президентските избори в страната по жалба на кандидата от „Свободната партия“ Норберт Хофер, предаде Би Би Си.

Съдът призна, че резултатите са компрометирани заради нередности в 94 от 117 избирателни района.

„Вотът от 22 май трябва да се прове наново "в своята цялост", обяви председателят на съда Герхарт Холцингер.

"Решението не прави никого победител или губещ", каза Холцингер, като добави, че съдебното решение цели да засили доверието в правовата държава и демокрацията.

При преброяването на гласовете на балотажа в края май стана ясно, че независимият кандидат Александер Ван дер Белен, който бе подкрепен от Зелените, печели втория тур на президентските избори. Разликата бе минимална -30 863 гласа, а вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия.

Дни след вота лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе съобщи, че ще настоява за забрана на гласуването по пощата.

В много от избирателните райони бюлетините, подадени по пощата, бяха преброени още в деня на изборите в неделя. Според закона, първото отваряне на пощенските пликове с бюлетини трябва да се направи в 9 ч. на следващия ден. По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер.

Встъпването в длъжност на Ван дер Белен беше насрочено за 8 юли.

Сега президиумът на Националното събрание, в който членува и Хофер, трябва да поеме правомощията на държавния глава до провеждане на новия избор.

Вътрешното министерство на Австрия вече препоръча като дати за повторение на изборите 25 септември или 2 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама