Русия вдига ограниченията за туризма и търговията с Турция

15:23, 29 юни 16 / Свят 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забраната руски граждани да не пътуват до Турция ще бъде вдигната, съобщи президентът на Русия Владимир Путин след 45-минутен разговор по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган. Двамата са изразили готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на канцеларията на Ердоган, цитирано от "Ройтерс".

Както topnovini.bg съобщи по-рано, държавните лидери са изразили, че разговорът е минал „ползотворно и позитивно“. Това е първият разговор между двамата, след свалянето на руския бомбардировач. 

До телефонния разговор се стигна, след като в понеделник Еродган изпрати писмо на Путин, в което се извинява за свалянето на руския самолет Су-24. В него турският държавен глава изразяваше желание за възстановяване на партньорството с Русия. Новината за писмото на Ердоган бе посрещната с ликуване в съюза на руската туристическа индустрия, сподели говорителката на сдружението в понеделник.

Двамата също така са се съгласили по време на разговора си да се срещнат лично в близко бъдеще, отбелязвайки, че трябва да бъдат предприети необходимите стъпки към възстановяване на отношенията.

След разговора Владимир Путин е наредил на руското правителство да обсъди възстановяването на сътрудничеството с Турция, включително в търговията, съобщиха от Кремъл.

Путин възложил на руското правителство да премахне ограниченията, свързани с туризма срещу Турция.

„Руският държавен глава заяви, че той ще възложи на правителството да започне преговори с турските власти за възстановяване на взаимноизгодното сътрудничество в търговията, икономиката и други области”, посочват от Кремъл.

Руският държавен глава изразил надежда, че турските власти ще предприемат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на руските граждани в Турция.

Реджеп Тайип Ердоган от своя страна уверил, че Турция ще направи всичко, за да осигури сигурността на руските граждани в страната.

Путин отбелязал, че писмото на Ердоган е създало предпоставките за съвместна работа. Той казал на турския президент, че неговото писмо е трасирало пътя за обръщане на страницата в двустранните отношения след кризата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама