Експлозии и стрелба на летище „Ататюрк“ в Истанбул, жертви и ранени (на живо)

22:37, 28 юни 16 / Свят 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две експлозии са станали на международното летище "Ататюрк“, като са били последвани и от стрелба, съобщава CNN.

Според очевидци стрелбата се чува от един от паркингите. Има съобщения за ранени от взрива. Линейки и полицейски коли се стичат към най-голямото летище в Турция.

По информация на "Хюриет" взривовете са избухнали в две различни части на летището.

Съобщава се за най-малко двама загинали, но се очаква броят на жертвите да расте. Има подозрения, че единият взрив е от атентатор-самоубиец.



Снимка: Хюриет

Входовете и изходите на аеропорта са затворени.

00:45 ч. Минути след взрива в социалните мрежи изтекоха кадри от атаката, заснети от охранителни камери. На кадрите се вижда единият от атентаторите, за когото се знае, че е издирван от турските власти член на „Ислямска държава“.

00:20 ч. „Хюриет“ съобщава, че жертвите вече са 28, а пострадалите 60. Очаква се броят им да се увеличи. Изданието цитира правосъдния министър Бекир Боздаг, според когото експлозиите са били 3. Преди проверката единият от терористите е стрелял по хората с автомат Калашников, след което се е самовзривил. След това са избухнали още две бомби.

00:00 ч. Премиерът Бинали Йълдъръм сформира кризисен щаб, пише "Хюриет".

23:50 ч. Броят на пострадалите продължава да расте, съобщава "Сабах". До момента ранените са 60 души, 6 от които в тежко състояние. Всички те са извозени до различни болници в Истанбул с 45 линейки.

23:47 ч. Терористичните групировки "Ислямска държава" и ПКК са основните заподозрени за поредния кървав атентат в Турция. До момента нито една от тях не е поела отговорност.

23:45 ч. Посланикът в Турция Надежда Нейнски съобщи, че няма информация за пострадали българи при атентата.

23:40 ч. Социалната мрежа Фейсбук активира бутона "сейф".

23:37 ч. По неофициална информация експлозиите са били три - една на входа, една на изхода и една на паркинга на летището. Ранените са 20 души.

23:30 ч. Според CNN взривовете са станали в чакалнята на летището. Атентаторите са се намирали преди чекпойна, където е охраната. Те се позовават на снимки, разпространени в социалните мрежи и карта на летището. Sky news пише, че нападателите са хвърляли ръчни гранати и са открили огън, когато са били забелязани от полицията. „Монд“ съобщава, че пострадалите се извозват и с таксита. 

23:20 ч. Правосъдния министър Бекир Боздаг, цитиран от "Сабах", заяви, че има информация за 10 жертви. Единият от терористите е открил огън и след това се е самовзривил.

23:15 ч. От вътрешното и правосъдното министерства потвърдиха за взривовете. От полицията заявиха, че по двама души е стреляно от органите на реда, след което взривните устройства са били детонирани.

В момента на международното летище в Истанбул цари хаос и паника. На място са пристигнали десетки екипи на полиция и спешна помощ.

23:00 ч. Според властите в Турция към момента жертвите са най-малко 20. Двама са били атентаторите-самоубийци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама