Меркел: Няма да има преговори с Лондон, докато не получим молба за напускане на ЕС

22:13, 27 юни 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великобритания трябва в съответствие с чл. 50 на Договора за ЕС да изпрати до Съюза молба за напускане. Докато не бъде получена, няма да има никакви преговори с Лондон. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Франция Франсоа Оланд и с министър-председателя на Италия Матео Ренци, предаде ТАСС, цитиран от „Фокус“.

„Знаем, че при тази ситуация върху нас лежи отговорност. Единни сме в мнението си, че чл. 50 регламентира ясно, че страната, която ска да напусне ЕС, трябва да отправи съответната молба до Европейския съвет. Докато не стане това, няма да се предприемат други стъпки“, категорична бе Меркел.

Според нея това означава, че никакви неофициални или официални преговори за излизането на Великобритания няма да има, докато такава молба не пристигне.

Припомняме, че в петък излязоха резултатите от провелия се в четвъртък референдум във Обединеното кралство. От тях стана ясно, че британското население е гласувало за излизане от ЕС. Това доведе до оставката на премиера на Великобритания Дейвид Камерън и до искането на милиони хора за организирането на ново допитване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама