Скандал с петицията за втори референдум във Великобритания – авторът й бил активист за Брекзит

15:58, 26 юни 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скадалите и разделението във Великобритания след Брекзит продължават. Този път в „окото на бурята“ попадна петицията за провежденето на втори референдум в Обединеното кралство, която вече наброява над 3 млн. подписа. Оказа се, че авторът на онлайн подписката Оливър Хейли е активист на кампанията за напускане на ЕС, съобщава „Индипендънт“. Според изданието, мъжът е публикувал петицията още през май от страх, че кампанията за оставане ще победи. С пост в социалната мрежа Фейсбук Хейли се оплакал, че петицията му е „отвлечена“ за лоши цели и отделянето на Острова от ЕС е „волята на народа“.

Според голяма част от британците петицията, определена като „най-масовата в британската история“, не идва навреме. „Не е правилно хората да се подписват сега под петицията – трябваше да направят това по-рано. Но дори и в този случай подобни петиции не винаги на успешен опит. Тя е преминала 100 хил. подписали се, след което ще бъде обсъдена в парламента“, заяви професорът по политология от университета в Стретчклайд Джон Къртис.

Междувременно депутати от Лейбъристката партия призоваха да не се стига до Брекзит.  „Можем да спрем това безумие и този кошмар да приключи. Парламентът трябва да реши какво ще се случи“.

Референдумът не е юридически обвързващ, а някои представители на кампанията за напускане вече съжаляват за вота си, пише „Индипендънт“.

След обявяването на резултатите от референдума в петък Обединеното кралство се тресе от скандали. Шотландския премиер Никола Стърджън организира спешни преговори с ЕС, за да види как Шотландия може да остане в съюза и заяви, че Обединеното кралство вече не съществува както преди 23 юни. Британският комисар в ЕК Джонатан Хил с огорчение подаде оставка. Лейбъристката партия се разпада, разкъсвана от обвинения в саботаж на кампанията за оставане. Изтичат данни, че и кабинетът на Камерън има пряка отговорност за "спъването" на кампанията, отказвайки да изобличи решително лъжите на бившия кмент на Лондон Борис Джонсън, който пък оглавяваше кампания "против" оставането в ЕС

Очаква се идната седмица парламентът да обсъди резултата от националното допитване и да реши каква ще бъде съдбата на Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама