Антоний Гълъбов: Великобритания показа, че заиграването с референдума винаги е опасно

19:09, 25 юни 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Доц. Антоний Гълъбов е български социолог и политолог. Завършва Социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София (1989). Доктор по социология с десертация на тема „Етническа идентичност и етнически конфликти“, защитена в Института по социология към БАН.

Доц. Гълъбов, какъв е коментарът Ви за резултатите от проведения във Великобритания референдум?

Резултатите показаха, че референдумът само по себе си в този си вид беше грешка. Реално погледнато това решение не отговаря не условията на задачата, защото самото допитване беше формулирано прекалено общо, за да постигне реален резултат. Оттук нататък въпросът беше в това дали английският политически елит е в състояние да постигне съгласие относно какво да прави с тези резултати. Очевидно, това не се случва, така че най-вероятно ще сме свидетели на дълбока трансформация в самата Великобритания.

Какви са очакванията Ви, ще напусне ли наистина Великобритания ЕС?

Референдумът не е задължителен, той е консултативен, така че реално британският парламент ще вземе решение за това. Ако реши наистина да напусне ЕС, това ще се отрази първо зле на самата Великобритания. Най-вероятно наистина предстои отделянето й от ЕС.

Как ще се отрази това на самия ЕС?

Това зависи вече от останалите страни-членки на ЕС, а не от Великобритания. Много е важно този референдум и резултатите му да бъдат повод за едно сериозно осмисляне на ситуацията, в която се намираме. Необходим е нов договор за ЕС, тъй като този от Лисабон практически нямаше хоризонта, на който се намираме в момента - нито последиците от финансовата криза, нито променената геополитическа ситуация, нито миграцията. ЕС трябва да продължи да се развива и следвайки институционалната си логика, това означава да стартира процес на подготовка на нов договор, който да бъде подписан следващите две години.

Мислите ли, че и други страни ще тръгнат по стъпките на Великобритания?

Последиците от резултатите от референдума в следващите седмици ще бъдат достатъчно видими. Независимо от амбициите на националпопулисти и хора, които търсят бърза политическа реализация, общественото мнение не би подкрепило подобен опит за провокиране на ефект на доминото.

Нямам съмнение, че ще има подобни амбиции. Те вече бяха заявени от подобни структури в други европейски страни. Големият въпрос е в това, че няма тема, по която гражданите на европейските страни да се произнесат в момента. Коя е темата на подобен референдум – за или против какво? За или против оставането в ЕС, но при какви условия? Нищо не се е променило от това, което се е случило преди година или две. Всяко поддаване на подобна тенденция би била тежка политическа грешка, която рефлектира на национално ниво, а не върху ЕС.

Някои от британците заявиха вече, че съжаляват, че са гласували „за“ излизането на страната от ЕС и поискаха нов референдум. Може ли да се организира ново допитване?

Сигурен съм, че мнозинството от британците ще изразят подобно отношение. Същественият въпрос е, че заиграването с референдума като инструмент на пряката демокрация винаги е опасно. Предизвикването на нов референдум няма да промени резултатите от сегашния. Вчера Великобритания бе любезно поканена да ускори процеса на отделянето си. Мисля, че тази тема засега е затворена.

Правилен ход ли беше оставката на премиера Дейвид Камерън?

Той носи основната политическа отговорност за този референдум, но това, което според мен беше много важно да се направи, е да бъде дадена последна решителна битка в Европейския парламент. Парламентът има възможност да не се съобрази с резултатите от референдума и да не даде ход на процеса на отделяне. За съжаление, политическият елит във Великобритания е зле подготвен и не е в състояние да реагира адекватно на подобна ситуация.

Ако има политическа воля и желание за промени в ЕС, те трябва да бъдат заявени незабавно. Мисля си, че страните от Югоизточна Европа, съседните ни държави и тези, които се стремят към присъединяване към ЕС, към тях трябва да има специални и ясни послания. Много е важно европейските лидери да се окажат на висотата на изискванията към тях.