Ева Паунова в Хасково: Великобритания изгуби здравия разум, поддаде се на популизма

14:36, 24 юни 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът Ева Паунова се срещна днес с кмета на Хасково Добри Беливанов. В областния град тя коментира и резултатите от референдума във Великобритания, според които 52% от хората поискаха страната да напусне Европейския съюз. В разговора използваме и въпроси на други медии.

Г-жо Паунова, 52 % от хората във Великобритания поискаха напускане на Европейския съюз. Какъв е Вашия коментар по най-важната тема към днешна дата в света?

Уважавам избора на гражданите на Великобритания, но в същото време много съжалявам. Това, което е важно да отбележим е, че това е вотът на британците за Европа, а не вотът на европейците за Великобритания или за ЕС. Европейците от останалите 27 членки искат техните държави да бъдат част от силна и обединена Европа, която си говори, която може би е малко по-гъвкава и взима важните решения с по-голяма скорост и бързина. В момента трябва да запазим малко спокойствие и да обмислим какви да бъдат следващите ни стъпки. Но най-важното, че ние искаме да живеем в една по-добра Европа. Нека да отбележим, че днешния вот води до следствие, че от днес или утре Великобритания не е част от ЕС. Процесът на развод ще отнеме доста време.

Различните икономически анализа сочат, че по-сериозните загуби ще са за ЕС, а не за Великобритания?

Изследванията, които аз познавам и чета показват доста по-различна ситуация. Великобритания изнася близо 70% от продукцията си в Европейския съюз. Износът на ЕС към Великобритания е само 6%. За съжаление по време на кампанията, цифрите и реалните политики не взеха превес. Това беше дебат на популизъм, на ксенофобия, в голяма степен и на измислени популистки послания. Вътрешно политически проблеми доведоха до изкуствени теми да бъдат генерирани. Например такава е миграцията. Аз наистина се учудвам, че Великобритания изгуби техния популярен здрав разум и се подадоха на популизма, защото няма как, когато не сме заедно, не сме обединени да имаме по-добра икономика, да са ни по-сигурни границите и др.

Защо казвате, че популизмът във Великобритания е довел до този резултат след като сигнали за излизане от ЕС вече подават и други държави. Във Франция Мари Льо Пен също поиска референдум на същата тема. Това значи, че не е популизъм?

Мисля, че всички ние имаме голяма отговорност да заявим, че това е решението на Великобритания и в много кратък срок и много бързо трябва да се случи изключването й от ЕС. Защото по този начин ще бъде изпратен ясен сигнал на останалите държави, където евентуално може да има граждани, които в този момент не мислят, че Европейския съюз е достатъчно добро място за живеене. Важно е с много бързи политики и с много ясна визия, как ще развиваме съюза за напред и да не се дава възможност на популистите, защото те нямат ясна програма. Те се базират на емоции, а не данни и цифри.

Социологията беше затруднена в резултатите. Но в последните като че ли имаше лек превес на цифрите, че Великобритания ще остане в ЕС. Какво се случи за една вечер, според Вас?

Различни социологически проучвания в различни периоди от време много близки резултати за двете възможности. 1%бяха хората, които много често си сменят мнението или не е ясно как ще гласуват. Това, което за мен беше важно е, че 70 % от хората с висше образование са гласували за оставането. А 80 % от младите хора между 18 и 24 години също са поискали да останат. Хората, които ще създават конкуретноспособна Великобритания искат да са в ЕС. И е много жалко, че граждани, които са живели по други времена, не толкова глобализирани се подават на популизма и решават за бъдещото поколение на Великобритания.