Мартин Димитров: Ако за КТБ и “Белене“ не се потърси отговорност, устоите на държавността се подриват

18:05, 23 юни 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Мартин Димитров е депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок. В интервю за София Topnovini.bg той говори за решението на Арбитражния съд в Женева България да изплати над 1 млрд. лв. на „Атомстройекспорт“ за провала на строежа АЕЦ „Белене“, изборът на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията и други актуални теми.

Г-н Димитров, как оценявате решението на Арбитражния съд в Женева, който разпореди България да плати между 550 и 620 млн. евро на руската страна за провала на АЕЦ "Белене"?

Решението на съда за мен е очаквано, защото е нормално да бъде платено това, което е поръчано. Големият въпрос е защо е поръчано. Аз имам въпроси, които задавам от доста време и не получавам отговори. Как може да поръчаш реактори без да имаш окончателен договор? Как може да поръчаш най-скъпата част от една централа без да имаш договор за цялата централа? Как може да поръчаш реактори без осигурено финансиране? Как може да поръчаш реактори без да имаш одобрен проект? Има четири доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, които изброяват различен вид нарушения. Тези доклади се дадени на прокуратурата. Не ми се ще „Белене“ да е поредният пример за едни прахосани пари, без да има някакви последствия. Всичко похарчено за АЕЦ „Белене“ до сега е между 2 и 3 млрд. лв. Питам се, ако аз бях поръчал едни реактори или някой от „десните“ хора го беше направил, щяха да го разпънат на кръст. Къде е тук отговорността? Кой политически го е направил това нещо? Съществува един ключов въпрос, който медиите някак си пропускат. Хората, които лобираха за „Белене“, твърдяха, че ще има недостиг на електроенергия. Къде е недостигът? 2016 година сме и България ползва 50-60% от производствените мощности. Не използва и 40% в момента – къде е недостигът? Къде са тези хора, които твърдяха, че без „Белене“ сега няма да има ток? Те излъгаха.

Според Вас възможно ли е да се потърси отговорност за решенията на предходните правителства, с които се стигна до това отсъждане?

Има подробни доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, които се опитвам да получа. Те бяха представени пред мен и пред една временна анкетна комисия в 41-ото Народно събрание. Спомням си, че в тях са описани конкретни нарушения. Прокуратурата просто трябва да ги вземе и да прецени тези нарушения, да ги проучи, да събере допълнителни факти и да потърси отговорност. Ако за КТБ и „Белене“ не се потърси отговорност, за какво да се търси?. Там най-много пари са похарчени или изчезнали и ако там не се потърси отговорност, наистина устоите на държавността се подриват.

Какво ще прави България с ядрен реактор и половина, за които всъщност ще платим над милиард лева на руската страна?

Ще се направи опит да бъдат продадени там, където има търсене за точно този вид технология. Чувам от министъра на енергетиката, че в Иран или в съседни на него страни има възможност да бъде продадено това оборудване. Това е единственият ход пред нас. Ако то не беше поръчано, сега нямаше да има санкции и нямаше да се налага да бъде продавано.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че представители на Националната електрическа централа (НЕК) ще пътуват до Русия, за да разберат каква техника ще получим. Възможно ли е 5-6 години след прекратяването на проекта ние още да не знаем всъщност какво сме си поръчали?

Това е цялата непрозрачност, която цареше покрай този проект. Аз съм един от хората, които години наред настояваше за яснота около него и се противопоставяше открито. Твърдях още тогава, че няма да има недостиг на електроенергия. Тези хора твърдяха, че след 2010 г. ще има режим на тока в България, ако го няма АЕЦ „Белене“. Представете си в тази ситуация, ако атомната централа беше построена, нямаше да има пазар нито във, нито извън България. Щяха да са дадени десетки милиарди лева за нещо, за което няма пазар.

Вие заедно с колегата Ви Петър Славов следите случая с изборна на нов състав на КЗК. Каква е оценката Ви за Юлия Ненкова - единствената номинирана за шеф на регулатора?

Човек в такива ситуации трябва да е честен. Не познавам г-жа Ненкова и никога не съм разговарял с нея. При това положение не е редно да се дават оценки. Надявам се, че е сериозен професионалист. Ние от Реформаторския блок сме внесли кандидатурата на Георги Ганев, който е предложен от Центъра за либерални стратегии. В икономическата комисия бяха получени писма, с които се заявява подкрепата за кандидатурата му от Стопанската камара, Института за изследване на демокрацията и други четири сериозни НПО-та. Аз се надявах да има повече такива силни и независими граждански кандидатури. Разочарован съм, че е само една. Проверката за злоупотреба с монополно положение и за картел изисква боравенето и познаването на сложен апарат от икономически знания. Георги Ганев в тази процедура е единственият икономист, като изключение прави само Ана Янева, която е издигната от БСП. Тя като че ли не се е занимавала активно с икономика и макроикономика. От приложната икономическа наука има само един кандидат. Кой ще ги доказва тези картели?

Днес се провежда референдум във Великобритания за излизането ѝ от ЕС. Какви са вашите очаквания за неговия изход?

Надявам се разумът да надделее и Великобритания да остане част от Европейския съюз. Идеята за ЕС е невероятна с огромен потенциал – това е идеята за общ пазар, свободно движение на хора, стоки и капитали. Да, ЕС има проблеми. Има прекалено много бюрокрация, делът на селскостопанските разходи е непропорционално голям и обременяващ. ЕС не беше достатъчно твърд по отношение на миграцията. Това са проблеми, които могат да бъдат решени не с излизане, а с оставане в ЕС и със създаване на вътрешна голяма коалиция за промени. Великобритания точно това трябва да направи – да бъде голямата страна вътре в ЕС, която да настоява за промени и да направи коалиция с други държави, които искат реформа. Напускането би била една тежка историческа грешка, която може би ще бъде с много тежки икономически последствия за Великобритания. Вярвам, че няма да се стигне до там.

Как ще се отрази евентуален „Брекзит“ върху ЕС и България?

Най-скъпо ще струва на Великобритания, но ще има последствия и за България и ЕС. От това ще спечелят единствено силите и страните, които искат разпадане на ЕС и които се борят за това демокрацията и пазарната икономика да се провалят. Само тези хора имат полза.

Според Вас ще съумее ли Реформаторският блок да излъчи обща кандидатура за президентските избори до края на юли, каквато е целта на коалицията?

Не искам да коментирам. Темата е много отговорна и сложна. Такива теми се коментират, когато има готово решение. Засега такова няма. Нека бъде извървян целият път.