Европа е застаряваща, тя има нужда от млади и отдадени на бъдещето хора

09:08, 29 май 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Topnovini.bg разговаря с Пенка Петрова, един от участниците в The European Youth Event, провел се на 20 и 21 май в Европейския парламент в Страсбург. Тя е на 24 години, бакалавър по индустриален мениджмънт в Русенския университет, в момента следва магистратура в БРИЕ, специалност "Европеистика и регионално сътрудничество". В същото време тя е и стажант в международна компания в Люксембург, където се занимава с митнически въпроси и логистика.

The European Youth Event е един от най-големите младежки форуми, организирани в Европа, разкажи накратко за твоите впечатления

Имах възможност да участвам във второто издание на The European Youth Event, което успя да събере над 7000 студенти от различни държави. Всички ние успяхме да се докоснем до Европейския парламент, да вземем участие в дискусии по теми, които са водещи в момента, и изцяло касаещи бъдещето на Европейския съюз.

Впечатлението ми беше, че всички успяхме да видим точно как се вземат решенията, и да се срещнем с хората, които правят това възможно, да видим процеса, да видим мястото, да се докоснем до една от водещите институции на Европейския съюз - една от най-важните движещи сили. За мен това беше страхотно преживяване и ми даде широк поглед върху много от разискваните теми.

До колко обаче европейските институции се съобразяват с гласа на младите хора, и имат ли според теб практическа полза подобни форуми?

Европейският съюз като цяло организира множество събития, младежки събирания и събития, на които младото население на Европа може да изрази мнението си, и своята роля и желанието си за бъдещето на Европа. Тъй като Европа е застаряваща, тя има нужда от млади, желаещи хора, които да се занимава изцяло и да бъдат отдадени на бъдещето на Стария континент. Това е едно от събитията, които даде възможността да имаме поглед към бъдещето на Европа.

Фактът, че това събитие бе създадено и проведено, означава че сме на прав път, дори да изглежда че то е празно обещание към младите европейци.

Европейският съюз често поставя ударение върху младите хора при представянето на политиките си, до каква степен усещаш подобно внимание върху себе си, както в България, така и в Люксембург?

Да направя сравнение между двете държави е много трудно начинание. Бих казала, че тъй като Люксембург е една от основателките на ЕС, процесите и дейностите там са били изградени от самата основа на Европа, докато България е сравнително нова членка на Съюза, нова страна в процеса, и всички интеграционни процеси на младото население тепърва протичат. Силно се надявам това да бъде успешно за Европа и за България.

В тази връзка обаче не мога да не отбележа, че в Люксембург младото население е по-дейно и по-активно свързано с бъдещето на Европа.

Русенският университет от своя страна също има амбиции за включване на своите възпитаници в европейските процеси, какви инициативи би искала да видиш реализирани от учебното заведение?

Ако трябва да се върна отново на сравнението с Люксембург, бих искала да видя повече студенти, млади хора, да имат желанието да участват, да бъдат по-активни, и да вземат участие в развитието на държавата ни. Програмата, по която заминахме за участие в The European Youth Event е на БРИЕ, като това беше част от лятната програма, и аз лично бях силно впечатлена от възможността да участваме в него. Академични инициативи не липсват, но е необходимо студентите също да се включат активно в тях.

В тази връзка бих искала да видя все повече млади българи да вземат участие в политиката, да се изявяват, да представят държавата ни на високо ниво. На всички тях бих искала да кажа - участвайте и стажувайте в европейските институции, това е една от основните движещи сили на Европа. Ние трябва да знаем, да видим и трябва да се развиваме.