Историческо посещение на Барак Обама в Хирошима

07:24, 27 май 16 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Барак Обама ще стане първият американски президент, посетил Хирошима 71 година след атомните бомбардировки. Държавният глава ще посети японския град в рамките на участието си в срещата на върха на Г-7 в Япония. "Президентът ще направи историческо посещение в Хирошима с премиера Шиндзо Абе, за да подчертае своят постоянен ангажимент в преследване на мира и сигурността в свят без ядрени оръжия", каза в началото на месеца говорителят на Белия Дом Джош Ърнест.

Оцелелите от американската ядрена бомбардировка срещу Хирошима ще присъстват на паметника, когато американският президент Барак Обама положи венец на кота нула през тази седмица, съобщи Yomiuri Shimbun в сряда. Бивши американски военнопленници, пленени от японците, също ще бъдат част от събитието. Безпрецедентната визита на Обама обаче не означава, че пострадалите от Хирошима могат да очакват извинение, както Белият дом изрично подчерта и бе подкрепен за тази позиция от японските власти.

Самият Обама заяви за японската телевизия Ен Ейч Кей в понеделник, че няма да поднася извинение. "Всеки лидер взема много трудни решения, особено по време на война", каза той.

При бомбардировката над Хирошима през 1945 година загинаха 140 000 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама