Стачка парализира Франция

09:34, 26 май 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национална стачка ще блокира Франция днес. От месец и половина по улиците на големите градове в страната се организират масови протести заради несъгласието на французите с реформите в трудовото законодателство.

Шест дни след началото на бензиновата криза за днес са предвидени серия протести. Франция продължава да се снабдява с гориво от държавния резерв. По-голямата част от рафинериите остават блокирани от социалните протести. Над 1/3 от бензиностанциите в страната са с изчерпан запас, информират местните медии. За пръв от 2010 г. насам правителството отвори стратегическия резерв от горива, за да контрира блокадите на рафинерии и петролни депа, оставили без гориво хиляди бензиностанции. Страната може да изкара на разпръснатият на 85 места петролен резерв около 3 месец, отбелязва АФП.

Напрежението от кризата с горивата днес ще се почувства още по-силно заради стачките и в железопътния транспорт и метрото.

В социалните протести от днес се включват и ядрените електроцентрали. Капацитетът на френските АЕЦ намаля рано тази сутрин с не по-малко от 4 гигавата, след като членовете на профсъюза CGT се включиха в стачка срещу планираните от правителството реформи на пазара на труда.

Ако към шествията в големите градове отново се присъединят екстремисти, не е изключено, както преди седмица, да се стигне до сериозни сблъсъци с полицията.

Стачките и протестите започват да притесняват организаторите на започващото след по-малко от месец Европейско първенство по футбол. Във вторник CGT - водещият профсъюз на парижкото метро обяви, че на 2 юни започва безсрочна стачка. Това ще се отрази не само на живота в града, но и на милионите фенове и туристи, очаквани за мачовете на 24 национални отбора от 10 юни до 10 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама