Бензинова криза във Франция, стачка заради трудовата реформа блокира петролните рафинерии в страната

18:39, 24 май 16 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бензинова криза удари Франция, след като стачка блокира всичките осем петролни рафинерии в страната, съобщават френските медии.

Над 3 000 бензиностанции нямат гориво или запасите им са на изчерпване, а в много от тях бе въведен лимит на количеството, което може да се зареди. Заради недостига пред бензиностанциите се извиха големи опашки, а на места се стига и до бой, отбелязват местни издания.

В пристанищния френски град Марсилия полицията се намеси, за да разпръсне протестиращите пред рафинерията “Фос сюр Мер”, което доведе до сблъсъци. Властите използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу недоволните хора, които пък запалиха гуми. Има ранен служител на реда.

Осемте петролни рафинерии в страната спряха работа заради несъгласие с новите реформи трудовото законодателство, срещу които от седмици се бунтуват и французите.

Синдикатът на работещите в петролната индустрия е един от най-големите във Франция. И е несъгласен с промените в трудовото законодателство, които прави правителството. Достъпът до повечето рафинерии е преграден. И дори тези, които произвеждат гориво, не могат да го доставят на бензиностанциите.

Най-голям недостиг на гориво има в провинциите Бретан и Нормандия. Там, където бензина не е свършил има лимит. Не може да се зарежда повече от 20 литра в лека кола. Има ограничения и за товарните автомобили.

Корпорацията „Тотал", която притежава пет от осемте френски рафинерии, заплаши да преразгледа плановете за инвестиции в страната, от която по принцип произлиза.

Мерките на правителството, които предизвикаха редица многохилядни демонстрации в цялата страна, не получиха нужната подкрепа в парламента, включително от самата Социалистическа партия. Така кабинетът прибягна до мярката да въведе промените чрез президентски указ, заобикаляйки законодателната власт. В тях се предвижда увеличаване на допустимата работна седмица до 46 часа при такова желание от работодателя. В момента тя е фиксирана на 35 часа. На компаниите се дава правото също така да уволняват и назначават по-лесно служители.

Въпреки създалата се ситуация държавата твърди, че бензинова криза няма и страната има достатъчно резерви, за да се справи с недостига на горива.

"Това става непоносимо. Синдикатите ще получат категоричен отговор. И ще продължим да разчистваме рафинериите от протестиращи”, заяви премиерът на страната Манюел Валс и добави, че промените в законодателството ще останат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама