„Супервторник“ в щата Индиана, Тръмп и Клинтън фаворити

09:49, 03 май 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в щата Индиана се провеждат първични избори за кандидат за президент на САЩ от Демократическата и Републиканската партия.

На демократите предстои да разпределят помежду си гласовете на 92 делегати, които ще вземат участие в Националния партиен конгрес на 25-28 юли във Филаделфия, щата Пенсилвания, където ще бъде обявен официалният кандидат за президентските избори в САЩ през ноември. Републиканците се борят за гласовете на 57 делегати, които ще дадат своя вот на конгреса на 18-21 юли в Кливлънд, щата Охайо, обобщава ТАСС.

Основните фаворити и в двата лагера са милиардерът Доналд Тръмп за Републиканската партия и бившата първа дама Хилари Клинтън за партията на Демократите.

И двамата все още не са събрали необходимия брой делегати, за да получат официални номинации от партиите си, но могат да увеличат преднината пред основните си конкуренти, отбелязват световните агенции.

За да бъдат избрани за кандидат на Демократическата партия за изборите за президент на САЩ, кандидатите се нуждаят от гласовете на 2383 делегати. Според вестник „Ню Йорк Таймс“ бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън вече е спечелила подкрепата на 1663 делегати, а нейният съперник сенатор Бърни Сандърс – на 1367. Въпреки това, ключовата роля играят 712 т.нар. „суперделегати“, които на конгреса ще имат право да гласуват за всеки кандидат. От тях, 520 вече подкрепят Клинтън. Сандърс може да се похвали само 39 суперделегати.

Републиканците се нуждаят от 1237 гласове, за да бъдат определени за претендент на своята партия. Медийният магнат Доналд Тръмп разполага с гласовете на 956 делегати, сенатор Тед Круз - с 546, а губернаторът на Охайо Джон Кейсик е подкрепен от 153 делегати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама