ЕК планира да одобри визова либерализация за Турция

09:29, 03 май 16 / Свят 25 204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседанието си в сряда Европейската комисия условно ще одобри визова либерализация за Турция в Шенген, съобщава Би Би Си, цитирайки свои източници от централата в Брюксел.

Отпадането на визите ще позволи на 79 милиона турски граждани да пътуват и работят в Евросъюза безпрепятствено в рамките на три месеца.

Според агенция „Ройтерс“ предварително одобрение било дадено още в понеделник.

Допреди десетина дни Турция бе изпълнила по-малко от половината, а от вчера – вече 65 от общо 72 изисквания. Това според агенцията показва, че Европейската комисия бърза да даде облекченията, искани от Анкара.

Въпреки напредъка Турция все още трябва да изпълни всички критерии на ЕС, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Катя Адлър. Сред изискванията, които южната ни съседка трябва да изпълни преди да се отменят визите за турски граждани са: свободата на словото, право на справедлив процес, промени в законодателството за тероризма с цел защита правата на малцинствата.

Отстъпката е част от споразумение между Брюксел и Анкара за спиране на притока на мигранти към Европа, договорено в края на март.

От своя страна турските власти намекнаха неколкократно, че ако отпадането на визовия режим не се случи, споразумението за спирането на бежанския наплив към Европа ще пропадне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама