Пламен Рашев: БСП изпусна цяло едно поколение, за което “политика” бе мръсна дума

14:06, 02 май 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Topnovini.bg разговаря с Пламен Рашев, общински лидер на БСП - Русе. Рашев бе избран на общинската конференция на партията на 11 април, като още тогава направи смели заявки за обновление в местните партийни структури, ангажиране на младите хора към лявата идея, и връщане на доверието на русенци.

Г-н Рашев, вие дадохте заявка още по време на Общинската конференция за привличане на млади хора към партията, и към лявата идея изобщо, как предлагате да се случи това?

Младите хора са прагматици, това е нормално, те искат всичко сега и веднага. Но тези млади хора, които са в БСП са малко по-различни. Въпреки проблемите, въпреки закачките, те са хора, които ще развиваме, ще разчитаме на тях, и със сигурност трябва да инвестираме в тях. Имаме цяло поколение, което на практика липсва по веригата на кадри в БСП. Аз например съм от онова комсомолско поколение, което завари демокрацията и след това почти 15, ако не и 20 години в много случаи имаме празнини - липсват млади хора. Някои нашите активисти са на 35, аз съм на 60, ето я празнинанта от 25 години. Има по-млади - 22 годишни младежи и студенти, но липсват 40 и 50 годишни, и това не е само в русенската организация. Това е нормална човешка реакция след демокрацията, да се стъписа човешкия индивид, да се огледа, да види всички “чудеса” които сътвориха всички партии и да прецени че “политика” е мръсна дума. Това се оказа проблем.

Много е важна идеологическата работа, а ние в последните години я загърбихме. Навремето имаше ремсови поляни, туристически походи, спортни надпревари, и се създаваше обстановка за приобщаване на млади и стари, със съответното настроение.

Сега за нас много е важно интернет пространството, като на последната наша партийна среща организирахме екип за интернет въздействие. Скоро ще популяризираме нов сайт на русенската структура, с провеждане на анкети по различни вътрешнопартийни и чисто граждански проблеми, свързани с общността, града, инфраструктура, комунални дейности. Целта ни е да изпълним интернет пространството, което е преди всичко територия на младите хора. Във всички случаи по уставните ни правила ние имаме ангажимент 20% от съставите на всички изборни органи да бъдат младежи. Смисълът е да ги приобщаваме в организационната дейност.

Няма училище за организационни дейности, то е в самата работа. Опитът се натрупва с времето, влиза се в различни ситуации, и къде успяваш - къде не, но трябва да се намери правилния път. Няма начин да не се намокриш, ако минаваш през водата, а трябва да стигнеш до другия бряг.

Имате ли идеи как БСП - Русе може да си възвърне доверието, на което се радваше преди години?

Трудно ще бъде. Трудно ще бъде, защото много по-лесно се руши от колкото се гради. И в този смисъл ако е изгубено доверието, много трудно ще бъде да се възвърне. Има някои неща, които в момента трябва активно да променим. Въпросът, свързан с групата общински съветници, която най-конкретно може да въздейства по конкретни желания и искания на гражданите на русенци. Групата общински съветници на БСП трябва да бъде изключително активна, показвайки добронамерено и доброжелателно недостатъците, за да бъдат поправяни.

На партийно ниво вече имаме инициативи и провеждаме мозъчни атаки в тази връзка, и след това се вземе решение как да се процедира. Но мога да кажа, че имаме множество първоначални идеи, особено що се отнася до групи за обсъждане в интернет - тук можем да възродим и стари идеи в нов формат, като публични обсъждания на обществени поръчки, инфраструктурни проблеми, социални проблеми, и други.

Вие отчасти отговорихте на следващия ми въпрос, но въпреки това можете ли да изложите насоките на работа на БСП в Общински съвет - Русе? На последната ви пресконференция заявихте, че партията ще е опозиция, но не на всяка цена, дали това не бе изтълкувано погрешно?

Отчитайки, че ние имаме председател на Общински съвет, да, първоначалното усещане е че, виждате ли, всички са маскари, няма ляво, няма дясно. Но отговорът може да се търси и от друга страна - в програмата на БСП са трите принципа “свобода, солидарност, справедливост”. В думата “солидарност” е нашия жест към русенци, към общността, за това че ние подаваме ръка като посочваме наш кандидат, който нямаше конкуренция и има достатъчен авторитет. Чл.-кор. Проф. Христо Белоев е достатъчно силна и авторитетна фигура за обединяване на русенци за общи действия. За нас това е достатъчно, и ние чрез своята група ще сме опозиция, която аргументирано посочва нещата, които не се случват. Така че с нашата сетивност ще показваме на администрацията всички наболели проблеми на русенци, ще им даваме гласност и, надявам се, ще ги решаваме в кратък и по-дългосрочен план.

Така че това е опозиция, но не на всяка цена. Аргументирана опозиция, с вече протегната ръка, чрез нашия представител - председател на Общинския съвет, пръв сред равни.

Преди местните избори имаше идеи за обединение на левицата, което обаче не се осъществи. Какви са към момента взаимоотношенията ви с останалите леви формации в града, и планирате ли бъдещо сътрудничество с тях?

Когато идват избори, обикновено става дума за коалиционна политика, но на практика това е “черешката на тортата”. Предварителната работа, свързана с всичко което е ежедневие, и най-вече по определени бележити дати, чествания, и изобщо коалиционанта работа, е много фина. Тя изисква бавни и продължителни съвместни усилия, за да се изгради доверието.

Що се отнася до конкретните местни избори, ние нямахме практика и опит с т.нар. преференциално гласуване, определено имахме притеснения с преференциите и гражданската квота, да участваме в обща листа. Аз на практика бях За подобна идея, но това изисква решение на съответния партиен огран, в случая конференция, и тогава се реши, че трябва да бъдем самостоятелни, и предложихме тяснопартийна листа. Но не е само това мястото да се коментира коалиционна политика. Коалиционната политиката означава взаимодействие в Общински съвет, разглеждане на злободневните проблеми, съвместно; а не на принципа “хем сме във властта, хем сме в опозиция”.

За коалиционна политика като по-сложна материя ще говорим, и винаги ще коментираме, но е много важно вътре в партията да имаме ясно виждане и позициониране, трябва да знаем кои сме и какво искаме, и най-вече къде отиваме.

Тази година се навършват 120 години от основаването на русенските структури на партията, планирате ли официални чествания?

Да, планираме през септември да отбележим събитието, въпреки че реалната дата се падаше през март. Във всички случаи това е мероприятие, което има исторически привкус, но заедно с това ще поканим и ветерани, съмишленици, съратници, хора, които да си спомнят времето както на развитото социалистическо общество, така и най-новата история, включително Прехода към пазарно стопанство. Ще си припомним и всички исторически моменти, свързани с БСП - и масовата приватизация, и времената от филма “Дишай”, които са много важни за русенци - обгазяванията, посещението на Гриша Филипов, ще си припомним и годишнината от Чернобилската авария и скриването на проблема от обществеността. Тези неща трябва да се припомнят.

Ще направим и подобаващ политически анализ, както на миналото, така и на възможното бъдеще. Още повече, тази година е конгресна, ние определено се надяваме на добри решения, и на завоя, който е определен с декларация - лявата политика, БСП - завой към лява политика.